Hlavní obsah

Svatováclavský hudební festival přinese posluchačům hudbu španělského „zlatého století“

Novinky, Tereza Bednaříková

Jedenáctý ročník Svatováclavského hudebního festivalu nabídne posluchačům celkem 30 koncertů v 17 městech Moravskoslezského kraje. První festivalový týden přináší návštěvníkům mimo jiné světoznámý soubor La Grande Chapelle z Madridu, který bude v České republice k vidění úplně poprvé.

Foto: Archiv La Grande Chapelle

La Grande Chapelle

Článek

La Grande Chapelle patří mezi nejvýznamnější interprety staré hudby v Evropě. V sobotu 6. září od 18 hodin zazní v jejich podání v kostele sv. apoštola Pavla v Ostravě-Vítkovicích vrcholné dílo Tomáse Luise de Victorii – mše Officium defunctorum, která připomene posluchačům, jak vypadala pohřební liturgie ve Španělsku za vlády Habsburků v prvních letech 17. století. Španělský skladatel ji zkomponoval na počest své dlouholeté patronky, císařovny Marie Španělské.

Návštěvníci uslyší také skladby další španělských autorů z období tzv. „zlatého století“, Cristóbala de Morales, Alonsa Loba a Francisca Guerrera. Koncert bude mít reprízu v neděli 7. září od 18:00 v Evangelickém kostele Na Nivách v Českém Těšíně.

V dalších dnech se v rámci festivalu můžete těšit na koncert Tara Fuki. Hudební tvorba tohoto zpívajícího dua violoncellistek Doroty Barové a Andrey Konstankiewiczové je unikátně svébytná a žánrově nezařaditelná. Pravidelně oslovuje posluchače nejen v ČR, ale také v zahraničí, kde často a s velkým úspěchem koncertují. Tara Fuki zahrají 9. září od 19:30 hodin v kostele sv. Mikuláše v Ostravě-Porubě.

Mezi další interprety druhého festivalového týdne patří například PhilHarmonia Octet Prague (10. 9. Frýdlant nad Ostravicí, 11. 9. Dolní Benešov) nebo Schola Gregoriana Pragensis (11. 9. Bytřice nad Olší, 12. 9. Ludgeřovice).

Reklama

Výběr článků

Načítám