Hlavní obsah

Svatováclavské slavnosti piva v Ostravě představí 42 druhů piv 

Novinky, Metoděj Novák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší ostravský obvod, Ostrava-Jih, se znovu rozzáří pivními barvami. Českomoravský svaz minipivovarů, Minipivovar Pikard a Kulturní zařízení Ostrava-Jih tam pořádají velkou, nesoutěžní, degustační přehlídku moravských a slezských minipivovarů - 7. Svatováclavské slavnosti piva.

Foto: Metoděj Novák

Největší ostravský obvod Ostrava - Jih se od pátku rozzáří pivními barvami

Článek

Letošní 7. ročník akce proběhne v pátek a v sobotu 27. a 28. září v prostorách Zámku – Zábřeh a zámeckém parku. Zahajovací den Svatováclavských slavností piva zároveň připadá na 27. září. Právě tento den zástupci Českých pivovarů a sladoven letos vyhlásili, jako Den českého piva.

„Ústřední motto našich ostravských slavnostní - České pivo žije - hovoří o tom, že my minipivovarníci, jako součást velké pivovarnické rodiny, ctíme a snažíme se i nadále šlechtit slavnou historii domácího, českého piva. Na konci hlavní sezóny pak chceme vždy lidem v pestré škále představit tradiční i speciální piva z našeho letošního výstavu,“ řekl za pořadatele Radovan Koudelka.

Účastí dvacítky vybraných minipivovarů, z nichž většina je doma právě v moravskoslezském regionu, se akce stává jednou z největších svého druhu na Moravě.

Na letošních slavnostech mohou lidé vychutnat 42 druhů piva. Silné zastoupení bude mít tradiční, spodně kvašený český ležák – světlý, polotmavý, tmavý. V nabídce budou i piva svrchně kvašená - pšeničná, tzv. “weizeny“, piva ovocná, ochucená, piva z nakuřovaných sladů, piva z vídeňského sladu, silnější pivní speciály i piva typu Ale, Stout. či Bitter, to vše ve škále stupňovistosti 11° - 30°.

Domácí Zámecký minipivovar PIKARD letos při této příležitosti přichází s novinkou. Vrchní sládek Pavel Buchta navařil 960 litrů 12° svrchně kvašeného piva IRISH CREME STOUT, tedy piva s charakteristickou tmavou barvou, hustou pěnou a silně doznívající chutí po praženém sladu. „Pivo se u nás na slavnostech tradičně čepuje do vymývatelného skla 0,3 l v jednotné ceně 20 korun,“ dodal Radovan Koudelka.

Svatováclavské slavnosti piva mají už své pevné místo v ostravském kulturním kalendáři. Loňský ročník byl v číslech rekordní. Areál Zámku – Zábřeh na ploše 10 000 metrů čtverečních navštívilo na 12 tisíc lidí, kteří vydegustovali na 100 000 “třetinek“ piva.

Chybět nebude Pivní ulice, bohaté občerstvení. Ke zpříjemnění atmosféry dvoudenní degustační přehlídky pořadatelé – Kulturní zařízení Ostrava-Jih, znovu připravili pestrý doprovodný program. Akci v pátek zahájí příjezd Svatého Václava. Na dvou hlavních pódiích se postupně v širokém žánrovém spektru představí skupiny BUTY, MAROW, PAVEL NOVÁK ml. MARSYAS, BLACK ROLL, NEO CHESS SUNNY ROCK AND ROLL BAND a  řada dalších hudebních, historických a divadelních formací. Pivo bude na čepu od 13.00, program na hlavní scéně začíná vždy ve 14 hodin, vstup je zdarma. 

Reklama

Výběr článků

Načítám