Hlavní obsah

Svatohorské gymnázium uspořádalo druhý ročník Festivalu Divadla Dagmar

Novinky, Tomáš Bílek

Přestože „Dagmarky“ oslaví v příštím roce 25. výročí a hostují doslova po celé České republice, neměly až do minulého roku svůj festival. To ovšem napravilo Malé svatohorské divadélko Gymnázia pod Sv. Horou, a Příbram se tak 16. a 17. listopadu dočkala již druhého ročníku Festivalu Divadla Dagmar.

Foto: Jitka Králíková

Představení Anna

Článek

Divadlo Dagmar vzniklo v roce 1993 v Karlových Varech jako divadlo experimentální. Bylo a je volným sdružením profesionálních herců pod vedením výrazné pedagožky a divadelnice Hany Frankové. Již na svém počátku se divadlo přihlásilo k dramaturgii, která se věnuje ožehavým tématům dnešní doby, zhoršeným mezilidským vztahům a komunikačním problémům mezi lidmi dvacátého a teď i jednadvacátého století.

Ve čtvrtek na Gymnáziu pod Svatou Horou proběhlo představení z pera švýcarského autora Igora Bauersimy Norway.today. Bauersimova hra rekonstruuje společnou sebevraždu Rakušanky a Nora, kteří svou smrt naplánovali na internetovém chatu a kterou dokonali skokem z útesu Prekestolen nad norským Lysefjordem. Představení je i přes závažnost tématu hravé a zábavné i proto, že na rozdíl od skutečného případu Bauersimovi hrdinové přežijí.

Ve spolupráci s Hornickým muzeem Příbram proběhla 17. listopadu v areálu Památníku Vojna v Lešeticích dvě představení, která byla vybrána tak, aby korespondovala s prostory komunistického lágru i s oslavami boje za svobodu a demokracii.

Prostor bývalé výdejny jídla pro mukly tak rozezněly básně a deníkové zápisky internované básnířky Anny Barkovové. O pár minut později se Natalia Gorbaněvská, Pavel Litvinov, Viktor Fajnberg, Vladimir Dremljuga, Taťána Bajevová, Larisa Bogorazovová, Konstantin Babickij a Vadim Delone společně postavili na Rudém náměstí v Moskvě, rozbalili transparenty a během několika málo minut byli 25. srpna 1968 napadeni a zatčeni tajnou policií. Představení Osm statečných na základě vzpomínek a zápisů ze soudního spisu rekonstruovalo neuvěřitelné hrdinství této osmičky, která byla za svobodné vyjádření názoru tvrdě potrestána.

Precizní herecké ztvárnění, genius loci i samo datum 17. listopadu zanechalo v divácích, kteří se nebáli vydat v nevlídném počasí do lágru Vojna, nezapomenutelnou vzpomínku. Druhý ročník Festivalu Divadla Dagmar byl podpořen městem Příbram.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám