Hlavní obsah

Svatobor u Sušice skrývá tajemství

Novinky, Jan Kaše

Nad Sušicí, která je branou do klostermannovské Šumavy, se až do výšky 845 metrů nad mořem tyčí vrch Svatobor, který je díky své bohaté historii opředen tajemstvím a pověstmi.

Foto: Jan Kaše

Rozhledna z roku 1934

Článek

Pohanská kněžka Vodolenka

V dávných dobách se měla o svatoborskou lokalitu starat pohanská kněžka Vodolenka, která byla mezi lidem velice oblíbena. Poblíž místa, kde byla pohřbena, vytryskl pramen, jehož voda byla údajně léčivá.

Jenže tím pověst nekončí. Vodolenka se prý i v dnešní době zjevuje v noci za bouře, aby dohlédla na stará kultovní místa.

Záhadné nitro Svatoboru

S vodou souvisí i další pověst, která se mezi sušickými tradovala. Uvnitř Svatoboru má být obrovské podzemní jezero, které by v případě protržení zaplavilo celou Sušici.

Je pravdou, že se jeho existence nikdy nepotvrdila. Znamená to ale, že se v této posvátné hoře skutečně neskrývá žádná jiná síla?

Nadprůměrná energie a oběti

Není pochyb o tom, že lidé již v období před naším letopočtem znali toto místo. Psychotronik Pavel Kozák knize Tajemná místa od Blaníku k Sušici uvádí:

„Přímo v rozhledně, téměř v jejím středu je i svatoborský silový bod, nebo spíše rozhledna je postavena přímo na něm. Jeho energie je nadprůměrná a sloužil jako božiště nejspíš už na rozhraní neolitu a eneolitu, včetně zápalných obětí. Už mnohem dříve však sloužil Svatobor jako sídlo.“ 

Rozhledna

Již koncem 19. století byla na vrcholu Svatoboru postavena rozhledna, která se však postupně začala kvůli špatnému podloží naklánět (v roce 1926 byla vychýlena již o jeden metr). Není tedy divu, že bylo v roce 1934 rozhodnuto o jejím zbourání.

Hned ve stejném roce ale byla vybudována nová kamenná rozhledna, vysoká téměř 32 metrů a k jejímu zdolání musíte vystoupat po 182 schodech. Ale pohled, který se vám naskytne, opravdu stojí za to. Šumavu máte jako na dlani  - Velký Javor, Poledník, Javorník, keltská hradiště Sedlo a Obří hrad, Kašperk a mnoho dalších dominant překrásné Šumavy.   

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám