Hlavní obsah

Sv. Mikuláš je nejen postava z legend, býval uctívaným biskupem v Myře

Novinky, Marek Venuta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sv. Mikuláš je jedním z nejoblíbenějších světců dětí i dospělých. Jeho postava je opředena mnoha legendami. Historických doložených dat známe jen velmi málo. Jisté je ale to, že byl milovaným a uctívaným biskupem v Myře (dnes Demre v Turecku).

Foto: Marek Venuta
Článek

Mikuláš se narodil kolem roku 280. Byl velmi štědrý, rozdal i celé své dědictví chudým. Jednoho dne se vydal do osmdesát kilometrů vzdálené Myry.

Když tam dorazil, chtěl se pomodlit, vstoupil proto do hlavního kostela ve městě. Najednou byl plný kostel lidí. Obklopili ho, jásali a provolali ho novým biskupem, neboť se nedokázali domluvit na novém biskupovi, který převezme úřad. Ten kněz, který ráno jako první vstoupí do kostela, bude jejich biskupem, rozhodli se.

V té době římští panovníci pronásledovali a věznili křesťany. Biskup Mikuláš je utěšoval a pomáhal jim. To se Římanům nelíbilo, proto uvrhli do vězení i samotného Mikuláše. Snášel všechno mučení tak statečně a trpělivě, že to zapůsobilo i na jeho věznitele a zase ho propustili. Celé město jej poté nadšeně vítalo před branami vězení.

Mnohé legendy o sv. Mikulášovi vyprávějí, že se nejvíc staral o lidi, kteří se ocitli v nouzi. Ve městě žil otec a měl tři dospělé dcery, ale nemohl je provdat, protože neměly žádné věno a hrozilo, že budou muset jít na ulici. Když všichni spali, vhodil oknem dívkám tajně tři zlatá jablka a zajistil tak, že se dívky mohly provdat a vést počestný život.

Jiná legenda praví, jak zachránil celé město před hladomorem,když zázračně rozmnožil mouku. Ten největší zázrak se stal, jak popisuje legenda, když sv. Mikuláš navrátil život třem chlapcůn, které zabil zlý hostinský Ruprecht a dal jejich těla do sudu se solí. Tento příběh ukazuje porážku dábla (kterého představuje zlý hostinský) tím, že vzkříšením dětí přemohl smrt.

Jinde ve světě chodí s Mikulášem umouněný muž-hostinský,který kárá nehodné děti a vyplácí je proutkem nebo holí. U nás se tuto legendu podařilo dobře vystihnout, a tak se z umouněného hostinského stává čert.

Když sv. Mikuláš zemřel, bylo to okolo roku 350, všichni ho postrádali a oplakávali. A jeho kult se rychle rozšířil do mnoha zemí - ve 14.století se dostal až k nám. A tak v předvečer svátku obchází tento Mikuláš děti a ptá se jich, jestli byly hodné, jestli se dobře učily a podle toho je potom odměńuje sladkostmi a ovocem.

Takže - byly jste hodné?

Reklama

Výběr článků

Načítám