Hlavní obsah

Surrealismus ve fotografii v hlavní roli orlickoústecké výstavy

Novinky, Stanislava Dvořáková

Klub přátel umění Ústí nad Orlicí v Galerii pod radnicí v pátek 2. března otevřel vernisáží výstavu zaměřenou na současné pojetí surrealismu ve fotografii.

Foto: Stanislava Dvořáková

Vernisáž slovem uvedl Vladimír Skalický z Lanškrouna a tóny Prologu doplnili Lukáš Cach a Pavla Busníčková z Pardubic.

Článek

Poslání výstavy přiblížil v úvodním slově Vladimír Skalický z Lanškrounského fotoklubu a Duo La Bonne Musique z Padubic doprovodilo zahájení tóny Prologu ze současné tvorby Eduarda Douši z brněnské konservatoře. 

Surrealismus je evropský umělecký směr, ale také obraz životního stylu, který usiluje o osvobození mysli se zdůrazněním podvědomí. Umělci se tak ve svých dílech snaží o zachycení snů, představ, pocitů a myšlenek. Jeho prudký rozvoj odstartoval Salvator Dalí, ovšem tento směr pronikl také do dalších umění, např. pod jeho vlivem tvořil i Vítězslav Nezval.

U nás nejvýznamnějším interpretem "konkrétní iracionality" je světově významný výtvarník, fotograf, grafik a básník Jindřich Štýrský, který se narodil 11. srpna 1899 v Dolní Čermné u Letohradu a 21. března letošního roku uplyne 70 let od jeho úmrtí. K uctění jeho památky Lanškrounský fotoklub spolu se Svazem českých fotografů, Volným sdružením východočeských fotografů v Hradci Králové a Klubem fotografů a amatérů v Praze připravil projekt Surrealismus a fotografie. Jeho poslání je co nejvíce seznámit veřejnost s tímto významným výtvarným směrem, který je stále živý.

Na výstavě poznáváme fotografie současníků, kteří pod vlivem surrealismu u nás tvoří. Jedná se o tvůrčí fotografování, které vytvářejí myšlenky v hledáčku fotoaparátu, čímž tyto fotografie říkají víc, než se dokáže popsat. Jsou to obrázky, skrze které je vnímán svět. Zásadou je nebát se tvořit nové, experimentovat, pokoušet se najít svoji vlastní cestu.

Důkazem je na sto vystavených fotografií od autorů z celé České republiky. Setkáváme se s tvorbou fotografů nejen z Lanškrouna, ale i Litomyšle, České Třebové, Svitav, Moravské Třebové, Chrudimi, Náchoda, Berouna, Hradce Králové či Prahy.

S propagací fotografie ovlivněné surrealismem se můžeme setkat nejen na této výstavě v Ústí nad Orlicí, které jako premiéra předcházela výstava tohoto projektu v Lanškrouně a bude pokračovat v knihovně v Poličce. V dalším termínu se uskuteční v červnu v Roztokách u Prahy.

V současné době do 4. dubna na Staroměstské radnici v Praze lze shlédnout obdobnou výstavu Jiný vzduch. Další akci připravila Městská knihovna a Kulturní centrum Lanškrouna, a to 24. března na lanškrounském zámku pod názvem Surrealistické odpoledne za přítomnosti člena Československé surrealistické skupiny Bruno Solaříka.

Neméně významným propagátorem je časopis Temnokomorník, kde informace zajišťuje skupina Občanského sdružení kolem internetového serveru Temná komora pod vedením Stanislava Břízy.

V Ústí nad Orlicí výstava potrvá do 22. března. Otevřena je denně mimo pondělí od 10 do 12, od 14 do 17 hodin, v sobotu a neděli 14 - 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám