Hlavní obsah

Supraphon vydal reedici sólového alba zpěvačky Marthy Elefteriadu Kresby tuší

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Je to několik dní, co vydal Supraphon reedici šestatřicet let starého sólového alba Marthy Elefteriadu Kresby tuší. Zpěvačka, která byla známá léta z duetového zpívání se svou sestrou Tenou, album natočila ve spolupráci s Michaelem Kocábem a za producentského vedení Ondřeje Konráda.

Foto: Supraphon

Z reedice alba Kresby tuší má zpěvačka Marta Elefteriadu určitě radost.

Článek

Album Kresby tuší vyšlo začátkem osmdesátých let a krátce po vydání bylo kritiky tehdejšího hudebního časopisu Melodie ohodnoceno jako Album roku 1981. Zpěvačka tehdy překvapila nejen netradičním hudebním spojením stejně jako stylem, který od ní tenkrát nikdo nečekal.

Jde o nadčasovou a výsostně zaranžovanou muziku, která propojuje pop s jazzem, folkem, šansonem a rockem a kterou navíc umocňují proměnlivá aranžmá a texty. Ty sice jsou o běžných věcech, ale nejsou banální, nýbrž básnivé.

Zatímco slova k písním napsali Pavel Kopta - ten ponejvíce, ale také třeba Jiří Dědeček, Pavel Fiala a ve dvou případech sama interpretka, hudba je vesměs dílem Michaela Kocába. Autorem jedné písně je Vladimír Merta, který si v ní společně s Marthou Elefteriadu i zazpíval, dalšími autory jsou Oskar Petr, Vladimír Mišík, Dežo Ursíny a Pavel Větrovec.

Špičkové je ovšem i další obsazení, kdy ve studiové kapele hlavního autora a aranžéra Michaela Kocába zasedli takoví muzikanti jako Ondřej Soukup, Vratislav Placheta, Ladislav Malina, Svatopluk Košvanec, Josef Bažík Pavelka, Jan Kubík, Jan Hrubý, Martin Koubek, Jiří Stivín a mnozí další.

V několika nahrávkách nechybí smyčcové kvarteto nebo dívčí sbory, které obstaraly zkušené vokalistky Lída Nopová, Marie Jakoubková nebo Helena Viktorínová. V jedné písni přitom zaznívá rovněž hlas Teny Elefteriadu, Deža Ursínyho či Michaela Kocába.

Výsledkem byla mimořádně kvalitní a zajímavá deska, která nemohla zapadnout a ke které se nejen Supraphon, ale i zpěvačka ráda vrací. V nové supraphonské reedici ji doplňují čtyři bonusové nahrávky, které Martha Elefteriadu natočila ještě předtím, než se pustila do nahrávání alba Kresby tuší. Jde o jednu Kocábovu píseň s textem Oskara Petra, dvě skladby Bohdana Mikoláška a písničku, jejímž autorem je opět Oskar Petr. Tyto písně neměly v dobách totality spatřit světlo světa.

Kdysi tímto albem překvapila zpěvačka řeckého původu kritiky i fanoušky, dnes má u mladšího publika, kterému se Kresby tuší dostanou do uší, opět nemalé šance. Vedle oslnivého hlasu protagonistky a jejího perfektního zvládnutí všech žánrových odstínů může zaujmout i booklet se všemi texty a krásnými černobílými fotografiemi, jejichž autorem je Taras Kuščynskij.

Reklama

Výběr článků

Načítám