Hlavní obsah

Super výlet, hodnotili zájezd do Dobrušky členové klubu seniorů Pohoda

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Agilní klub seniorů Pohoda z Kostelce nad Orlicí, který letos slaví 55. výročí svého vzniku a v současné době eviduje již více než dvě stě členů, má za sebou další povedenou akci. Tou byl 27. dubna zájezd do Dobrušky s návštěvou kina, exkurzí v pivovaru, prohlídkou židovského hřbitova a radnice.

Foto: Dana Ehlová

Dvě z klubu seniorů Pohoda, které zaslouží obdiv: vedoucí klubu Miroslava Nováková (vpravo) a nejstarší, obdivuhodně svěží 96letá Jiřina Kameníková.

Článek

Dobruška se padesátce pohodářů prezentovala především jako město, které žije kulturou, a tak nebylo divu, že první kroky seniorů pod vedením Miroslavy Novákové směřovaly do velkého sálu Společenského centra Kino 70, kde je programový šéf kina Pavel Štěpán seznámil s jeho koncepcí a nejmodernější technikou.

Dobrušské kino si na nezájem diváků nestěžuje, přináší jednu filmovou novinku za druhou, dvakrát do měsíce nabízí dopolední promítání pro seniory, dále speciální program na Den dětí, již několik let také kino na kolejích, tzv. Kinematovlak a letní kinokavárnu v prostoru koupaliště.  V loňském roce se poprvé uskutečnil i třídenní seminář Dobrušská klapka na téma Bohumil Hrabal ve filmu.

Kostelečtí senioři, v jejichž středu nechyběla ani obdivuhodně svěží 96letá Jiřina Kameníková, nejstarší členka klubu, si poté prohlédli výstavu intarzií v malém sále tohoto zařízení a pak už zasedli do hlediště a spolu s dobrušskými dříve narozenými zhlédli úspěšný film Bába z ledu.

Po filmovém představení se účastníci zájezdu vydali do rodinného pivovaru Rampušák, kde je na úvod čekal nefalšovaný pivovarský guláš a pivečko z místní produkce ve stylové sklepní restauraci. Pak je majitel Milan Vedra osobně provedl dobrušským pivovarem a díky jeho výkladu si ověřili pravdivost pořekadla: Kde se pivo vaří, tam se dobře daří.

Dalším bodem programu se stala prohlídka židovského hřbitova, založeného roku 1675, kde se pohřbívalo až do osudného roku 1942. O významu Židů v dějinách města poutavě vyprávěl hostům Jiří Mach z Vlastivědného muzea.      

Poslední „prohlídkovou“ zastávkou padesátky výletníků z Kostelce nad Orlicí byla dominanta Dobrušky - renesanční radnice. Ti nejčilejší zdolali více než stovku schodů a vystoupali až na radniční ochoz, ostatní si prohlédli expozici hrdelního práva a především minigalerii prvotin malíře světového významu Františka Kupky, který v Dobrušce strávil své dětství a mládí a od jehož smrti uplyne letos v červnu šedesát let.

Ještě před odjezdem domů si většina kosteleckých dopřála sladkou tečku v podobě kávy a palačinky, popřípadě zmrzlinového poháru v restauraci U Zelingerů. Své dojmy pak mnozí vyjádřili celkem stručně, ale o to výstižněji: "Super výlet."

Na odpočinek však členové klubu Pohoda čas nemají. Na programově bohatý duben totiž okamžitě naváže květen. Už ve středu 3. května přijede na pozvání vedoucí klubu Miroslavy Novákové do Kostelce vynikající herec Václav Postránecký a bude seniorům vyprávět divadelní příhody. 

Reklama

Výběr článků

Načítám