Hlavní obsah

Šumperští gymnazisté připomenou hrdinský čin Jana Zajíce, následovníka Jana Palacha

Novinky, Vladimíra Krejčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šest měsíců se studenti šumperského gymnázia zajímali o osobnost Jana Zajíce, jenž 25. února 1969 následoval Jana Palacha a stal se „pochodní č. 2“. Gymnazisté bádali v archivech, sbírali fotografie, hovořili s pamětníky a potom sestavili výstavu, kterou představí v Praze i v Šumperku.

Foto: Tomáš Hlavsa

Výstava připomene oběť studenta Jana Zajíce.

Článek

„Výstava, jejímž základním motivem je snaha přiblížit osobnost a myšlenkový svět Jana Zajíce, vykresluje rodinné zázemí vítkovského občana a studenta šumperské průmyslovky a nabízí podstatnou část jeho básnické tvorby, odhalující autorovo nitro a osobitý duchovní rozměr,“ uvedl Tomáš Hlavsa, učitel dějepisu, pod jehož vedením 18 studentů semináře moderních dějin pracovalo. 

Studenti se pokusili svou perspektivou zachytit a pochopit životní příběh Jana Zajíce a srozumitelně ho předložit vrstevníkům.

„Putovní výstava přináší autentický pohled na Zajícův statečný čin v širších souvislostech. Cituje dopisy na rozloučenou, zrcadlí atmosféru pohřbu a sleduje mediální odezvu na na Janův akt nejvyššího sebeobětování. Opomenuty nejsou ani informace o následcích, které postihly celou jeho rodinu,“ upřesnil Hlavsa.

Busta Olbrama Zoubka

Šumperská výstava bude obohacena o vitríny s dokumenty i nejrůznějšími předměty vztahujícími se k osudu Jana Zajíce. K vidění bude také Zajícova busta od Olbrama Zoubka, zapůjčená ze šumperské průmyslovky.

Studenti připravili i web, na němž shromáždili veškeré získané poznatky, včetně těch, které se na výstavu nevešly. S tvorbou webových stránek gymnazistům pomohli studenti a učitelé průmyslovky.

Z Karolina do Galerie mladých a na pouť po školách

Putovní výstavu Příběh Jana Zajíce gymnazisté předvedou v pondělí 24. února na mezinárodním festivalu Mene Tekel v obrazové galerii u malé auly v Karolinu, historickém sídle Univerzity Karlovy v Praze. O tři dny později výstava doputuje do Galerie mladých Vlastivědného muzea v Šumperku, kde bude k vidění až do 23. března. Potom se bude půjčovat školám, které o ni projeví zájem. 

Šumperské vernisáži předchází přednáška historika Petra Blažka, projekce filmu Jan Zajíc – Pochodeň č. 2 z cyklu Sami proti zlu a workshopy, v nichž se studenti poučí, jak pracovat s historickými dokumenty. Pražská výstava zahajuje v pondělí 24. února ve 13 hodin, šumperská ve čtvrtek 27. února ve 14 hodin. 

Reklama

Výběr článků

Načítám