Hlavní obsah

Šumperk otevřel telemosty do Brazílie i Kanady a čte knihu Markéty Pilátové

Novinky, Vladimíra Krejčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtenáři a milovníci literatury stále žijí! Nejsou to podivíni ani tiší blázni skrývající se před světem v bezpečí knihoven. Setkávají se s dalšími knihomoly, společně čtou, ale také naslouchají hudebním vystoupením, navštěvují výstavy, divadelní představení, filmové projekce i happeningy.

Foto: Městská knihovna Šumperk

Spisovatelka Markéta Pilátová a ilustrátorka Veronika Holcová vyslechly přípitek nejstaršího čtenáře šumperské knihovny.

Článek

Živé čtenářství spojuje milovníky literatury a kultury vůbec napříč generacemi i světadíly. Dosvědčuje to probíhající multikulturní festival Město čte knihu, který už pojedenácté pořádá knihovna v Šumperku. 

„Letos čteme soubor povídek současné české spisovatelky Markéty Pilátové Kulaté rámy slov. Autorka pobývá v Brazílii, kde vyučuje český jazyk a kulturní historii, ilustrátorka knihy Veronika Holcová zase odjela už v létě do Kanady. Abychom s nimi zprostředkovali kontakt čtenářům, otevřeli jsme telemosty do zámoří,“ vysvětlila ředitelka knihovny Zdeňka Daňková. 

Spojení se zdařilo, a autorka tak mohla přihlížet „přivítání“ své knihy. Podobná se v Šumperku na radu spisovatele Ludvíka Vaculíka už tradičně pořádají namísto rozšířenějších křtů. Titulní povídku Kulaté rámy slov si Pilátová vyslechla v podání herců šumperského divadla Olgy Kaštické a Petra Krále a byla viditelně dojatá. Přijala španělsky pronesené komplimenty Eduarda Mlčka, nejstaršího čtenáře šumperské knihovny a rodáka z Latinské Ameriky. Bylo to poprvé, co spisovatelka i ilustrátorka novou knihu, vydanou nakladatelstvím Veduta, uviděly a obě svorně zalitovaly, že ji nemohou vzít do rukou a zalistovat si v ní. 

„Je to krásná tradice, vydat vždy na podzim knížku, ze které pak celé město společně čte. Neznám jinou knihovnu, která by podporovala živé čtenářství tak moderním a neotřelým způsobem jako ta šumperská,“ řekla Pilátová. 

„Ve svých začátcích jsme měli docela skromný festival, rozrostl se však do nevídaných rozměrů. Účastní se ho už nejen knihovna, ale také další šumperské kulturní a společenské instituce,“ vysvětlil starosta Zdeněk Brož, jenž se stal jedním z kmotrů knihy. 

Festival zahájil v úterý 3. listopadu v Klášterním kostele, o den později se přesunul do muzea a ve čtvrtek do knihovny. Páteční večer připravili šumperští ochotníci na Hrádku, v sobotu festival pokračuje v kině, v neděli happeningem pro děti na Komíně, v pondělí se přestěhuje do Klubu důchodců. Připojí se také Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých, festival vyvrcholí v úterý 10. listopadu v divadle. Čtenářská štafeta začne v pondělí na Střední škole železniční, technické a služeb. Projde devíti šumperskými středními i základními školami. 

„Videospojení s autorkou bychom rádi navázali také v rámci čtenářské štafety. Markéta Pilátová s naším nápadem nadšeně souhlasila, i když bude muset vzhledem k časovému posunu brzy vstávat,“ vysvětlila Daňková. 

Tematicky letošní festival Město čte knihu propojuje život v Jižní Americe. Latinskoamerické rytmy znějí v hudebních vystoupeních, v muzeu jsou k vidění obrazy inspirované pobytem u domorodců v Peru, sobotní večer patří Kubě, na neděli Středisko volného času Doris připravilo happening Za dětmi do Latinské Ameriky. V pondělí bude Eduard Mlček vzpomínat na svůj život v Argentině, v plánu je také přednáška Kde pramení Amazonka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám