Hlavní obsah

Šumavská Kvilda láká na pramen nejdelší české řeky

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nadmořské výšce 1172 metrů naleznete nejzazší pramen nejdelší české řeky Vltavy. Pohodlně se sem dostanete po modré turistické značce z obce Kvilda nebo po červené z Modravy.

Foto: Alena Oudová

U pramene naleznete také dřevěnou sochu Vltavy od řezbáře Davida Fialy.

Článek

Jedním z nejnavštěvovanějších míst na Šumavě je bezpochyby pramen Vltavy, který leží při jihovýchodním úpatí Černé hory nedaleko státní hranice s Německem.

Jedná se o pramen, který je považován za nejzazší prameniště Vltavy, naší nejdelší řeky. Pokud byste sledovali potůček z pramene vytékající, dovedl by vás až k Černému potoku, odkud již nese onačení Teplá Vltava, která teče směrem ke Kvildě a jihovýchodně přes Borovou Ladu a Lenoru k Mrtvému luhu, kde se spojuje s druhým hlavním pramenným tokem, Studenou Vltavou, čímž vzniká řeka Vltava.

Pramen se nachází v nadmořské výšce 1172 metrů a je součástí první zóny Národního parku Šumava. V období před 2. světovou válkou bylo toto místo hojně navštěvováno turisty a stávala zde i turistická chata postavená v roce 1922. Za války sem byl umístěn pracovní tábor důstojníků sovětské armády. Dnes je prameniště upraveno pro veřejnost a o zdejší přírodě a historii informují přehledné informační tabule.

K pramenu je možné se dostat z obce Kvilda po modré turistické značce. Cesta je dlouhá 6 kilometrů a vede schůdným terénem, který zvládnou zdolat i nepříliš zkušení turisté začátečníci. Těsně před cílem vede značka starým smrkovým porostem pralesního charakteru.

K pramenu se můžete vydat také po červené turistické značce z Modravy, zde je cesta o něco delší, projdete se zhruba 12 kilometrů.

Od pramene pak můžete dále pokračovat například po červené turistické značce k rezervaci Bučina, u níž byl vybudován hraniční přechod do Německa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám