Hlavní obsah

Studující senioři přivítají prázdniny

Novinky, Josef Kubíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncem června skončil jarní semestr studujícím seniorům ve VU3V (virtuální univerzita třetího věku) při přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity. Pro jarní část bylo vypsáno několik témat, ve kterých si každý mohl vybrat to, co mu vyhovuje.

Foto: Josef Kubíček

účastníci kurzu Nejen hledání Googlem

Článek

V prvním kurzu s názvem Česká poezie 20. století se posluchači seznámili a rozebírali v pěti lekcích vybrané básně Josefa Kainara, Františka Hrubína, Viléma Závady a dalších, přednášející byla doc. PaedDr. Iva Málková, PhD.

Dalším a nejdelším kurzem byl s názvem Nejen hledání Googlem, který začal 15. února a pokračoval každou středu až do 17. května. Přednášejícím byl RNDr. Martin Žáček, Ph.D., každá tříhodinová lekce končila uložením zpracovaného úkolu k dalšímu celkovému a konečnému hodnocení.

V průběhu března se ve čtyřech lekcích uskutečnil kurz s názvem Jakub Jan Ryba, pozoruhodná postava českých dějin nejen hudebních, s přednášející MgA. Janou Ryškovou. V tomto kurzu byl zařazen test a dále vypracování eseje na téma kurzu, kterou musel každý zpracovat k udělení zápočtu.

Proběhl také kurz Potraviny pohledem a pod drobnohledem chemika s lektorkou Mgr. Janou Prášilovou, pokračovaly kurzy angličtiny nejen pro začátečníky, ale i pokročilé. Zajímavý byl kurz Praktická dendrologie s ing. Tomášem Turečkem, Ph.D., jehož ukončení zdárně a symbolicky proběhlo v arboretu Nový Dvůŕ u Opavy. V tomto kurzu o pěti lekcích, bylo nutné na závěr zdolat z každé test nejen z teoretické (v učebně), ale i praktické části (v terénu).

A co čeká seniory v zimním semestru akademického roku 2017/18 bude také zajímavé a jistě i poučné. Bude to, jako první v řadě exkurze - výuka v terénu s názvem Nejen za velikány české hudby od 7. do 10. září s návštěvou Litomyšle, Poličky a pamětihodností v okolí.

Pokračovat bude kurz angličtiny, proběhne kurz PC a Internet pro začátečníky, kurz Pokročilejší počítačové technologie na téma zpracování a úprava fotografií a videa.

V kurzu Vybrané kapitoly ze sociální patologie bude přednášet PhDr. Michal Kedroutek; ten bude o nemocích, avšak ne lidských, ale společenských a jakými chorobami společnost trpí, se dozví přihlášení účastníci do tohoto kurzu. V pěti tématech se bude hovořit o 1. agresivních sociálně patologických jevech, 2. nových typech kriminality a sociopatie, 3. patologických jevech vznikajících na základě sociální exkluze, 4. tradičních formách závislostí, 5. nových typech závislostního chování.

V neposlední řadě v kurzu Filosofie prostoru bude přednášejícím ThLic. Vladimír Šiler, Dr., a to na téma - 1. filosofie prostoru a architektury, 2. krajina a vlast, 3. zahrada a město, 4. posvátno ve městě - tíseň ve městě, 5. filosofie kuchyně a koupelny.

Z nabízených kurzů byl největší zájem o pokročilé počítačové technologie a vybrané kapitoly ze sociální patologie. Ty byly okamžitě po vyhlášení a vystavení v elektronické přihlášce okamžitě zaplněny. Z důvodu omezeného počtu účastníků, který je stanoven počtem počítačů v učebně, se proto na mnohé zájemce nedostalo. Ti však nemusí želet, protože se ještě možná nějaké téma objeví a bude do semestru zahrnuto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám