Hlavní obsah

Studenti Univerzity třetího věku slavnostně odpromovali

Novinky, Vendula Foldyna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes sedmdesát seniorů ukončilo ve středu 25. dubna studium Univerzity třetího věku organizované Ekonomickou fakultou Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava. Na slavnostní „promoci“, kam je přišli podpořit jejich blízcí, obdrželi za své dvouleté snažení osvědčení.

Foto: Petra Valášková, VŠB-TUO

Univerzitu třetího věku na Ekonomické fakultě zakončilo přes 70 seniorů.

Článek

Během čtyř semestrů usedali senioři do poslucháren pravidelně jednou za dva týdny. Vždy ve třech přednáškových blocích se věnovali tématům například z oblasti matematiky, marketingu nebo i umění. Svou zvídavostí a aktivitou si mnohdy nezadali ani s mladšími studenty.

„Jsou velmi vnímaví, pozorní a plní očekávání. Velmi často dokonce ocení přednášejícího po skončení přednášky potleskem. O přestávkách často využívají prostor a pokládají své dotazy a rozvíjejí diskuzi,“ informovala Marcela Palochová, koordinátorka Univerzity třetího věku na Ekonomické fakultě. Seniory pochválila za vzornou docházku. Každé přednášky, které se nemohou třeba ze zdravotních důvodů zúčastnit, velmi litují.

Aktivně se vzdělávat i v seniorském věku se rozhodla například Marie Veřmiřovská z Ostravy, která se ve svém aktivním profesním životě věnovala ekonomice a personalistice. Během posledních jedenácti let absolvovala Univerzitu třetího věku hned na několika ostravských fakultách.

„Vždy jsem se dozvěděla mnoho zajímavého. Přesto jsem se již potřetí ráda vrátila na fakultu ekonomickou. Přece jen nabízí ucelenější spektrum témat, jež jsou mi bližší,“ vysvětlila Marie Veřmiřovská. Nejvíce ji zaujalo právo, podnikání a statistika. „Všichni přednášející byli výborní. Teoretickou část podávali srozumitelnou formou a následně ji obohatili i o příklady, které bychom mohli využít ve svém praktickém životě,“ dodala Marie Veřmiřovská.

Součástí výuky byly také odborné exkurze. Senioři vyrazili například do Landek Parku nebo do Vědecko-technologického parku. Jak potvrdil jeden z účastníků Miroslav Polák, i díky těmto výjezdům se mezi studenty vytvořily přátelské vztahy.

„Kolektiv posluchačů byl až na malé výjimky vždy na úrovni. Nemohu si stěžovat. Možná i proto jsme zůstali s partnerkou věrni Ekonomické fakultě po celých 10 let. Vždy jsme se na přednášky a cvičení těšili. Organizátoři Univerzity třetího věku odvedli vynikající práci,“ popsal Miroslav Polák, který prožil celý svůj profesní život v oblasti energetiky.

Právě kvůli studentům – seniorům, kteří se na Univerzitu třetího věku rádi vracejí, plánuje Ekonomická fakulta otevřít její další cyklus. „Zájem absolventů o další vzdělávání nás velmi těší, ale také zavazuje. Chceme jim i do budoucna nabídnout pestré a zajímavé přednášky,“ doplnila Marcela Palochová.

Přihlášky na nový dvouletý program Univerzity třetího věku budou moci senioři zasílat na Ekonomickou fakultu Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava již od května tohoto roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám