Hlavní obsah

Studenti univerzity třetího věku mají vlastní tablo

Novinky, Lucie Balcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historicky první tablo mají letošní absolventi univerzity třetího věku v Bohumíně. Lidé jej mohou spatřit v jedné z výloh na pěší zóně v centru Bohumína.

Foto: Lucie Balcarová

Tablo absolventů univerzity třetího věku představuje Pavla Skokanová z odboru školství bohumínské radnice.

Článek

"Univerzita už u nás funguje osm let. Napadlo nás, že kromě středoškoláků si tablo zaslouží i studenti senioři. Za tu dobu je to vůbec poprvé, kdy jsme absolventům nechali něco takového vyrobit. Lidé jej najdou ve výloze prodejny textilu na pěší zóně naproti drogerie. Třeba tam lidé poznají i nějaké své známé anebo to někoho inspiruje k tomu, že se ke studiu přihlásí," uvedla vedoucí odboru školství, kultury a sportu bohumínské radnice Pavla Skokanová. Dodala, že letos odpromovalo devatenáct lidí z Bohumína, Rychvaldu i Orlové. Na table jsou absolventi zvěčněni v talárech po slavnostní promoci.

Ke studiu se případní zájemci mohou hlásit do konce prázdnin v městské knihovně K3 Bohumín v dospělém oddělení, a to buď osobně, telefonicky na čísle 596 013 027 nebo e-mailem na knihovna-dospele@k3bohumin.cz. Nový ročník se otevře už v říjnu. Podmínkou ke studiu není středoškolské vzdělání. Tou je věk minimálně 55 let. Ke studiu se mohou přihlásit nejen Bohumíňané, ale také lidé z okolních měst. Bohumín, Rychvald i Dolní Lutyně svým seniorům náklady na studium částečně proplácejí. 

Jeden semestr přijde na 1 800 korun, města přitom hradí každému studentovi 1 200 korun. Za studium jednoho semestru tak senior zaplatí jen 600 korun. U seniorů z jiných měst je výše podpory záležitostí individuální dohody s tamní radnicí.

Univerzitu třetího věku připravuje pro Bohumín Vysoká škola podnikání Ostrava. Za dobu jejího fungování ji absolvovalo už 151 lidí. Bohumín za tu dobu přispěl svým seniorům na studium částkou přes 670 tisíc korun. V letošním roce má radnice na studium seniorů vyčleněno 70 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám