Hlavní obsah

Studenti tří univerzit v Techmanii debatovali o konkurenci a mezinárodní spolupráci

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než stovka studentů ekonomických oborů z univerzit v Plzni, Ústí nad Labem a Chemnitzu se sešla ve čtvrtek 12. dubna v plzeňské Techmanii.

Foto: Techmania Science Center

Na programu mezinárodního semináře se objevily diskuze se studenty a teoretické přednášky.

Článek

Studenti spolu se zástupci německých institucí a agentury CzechInvest či ministerstva pro místní rozvoj celý den rozebírali možnosti příhraniční spolupráce, studijních výměn a socioekonomického rozvoje sousedních regionů.

"Od deseti do sedmnácti hodin se u nás konal mezinárodní seminář s názvem Hospodářská konkurenceschopnost a příležitost příhraničního regionu Česko-Sasko. Celá akce se konala v rámci Česko-saské vysokoškolské iniciativy, která je v rámci Cíle 3 Přeshraniční spolupráce Česká republika – Sasko," vysvětlil tiskový mluvčí Techmanie Tomáš Moravec. Dodal, že za tímto složitým názvem se skrývá zejména snaha ukázat možnosti spolupráce studentů a vysokých škol ze západních a severních Čech s jejich protějšky v Sasku.

Na programu mezinárodního semináře se objevily diskuze se studenty a teoretické přednášky. Mluvilo se i o chystaných novelách v oblasti investičních pobídek nebo o nezaměstnanosti v severních Čechách.

Konkrétní příklad z praxe ekonomických subjektů představovala prezentace Vlastimila Voláka, ředitele Techmanie, jenž studenty seznámil s tím, jak se v českých podmínkách novátorský koncept science centra v letech 2005 a 2006 postupně prosazoval na politické a ekonomické úrovni a hledal institucionální podporu pro svou realizaci.   

Mezinárodní seminář se konal díky spolupráci mnoha subjektů. Kromě informačního střediska Europe Direct Plzeň a Techmanie připadlo břemeno organizace zejména na bedra Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, Technische Universität Chemnitz a Západočeské univerzity v Plzni.

Reklama

Výběr článků

Načítám