Hlavní obsah

Studenti plzeňského gymnázia vystavují v galerii

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Galerie Evropského domu v Plzni hostí výstavu prací studentů Gymnázia Luďka Pika s názvem Lidé, zvířata, věci.

Foto: Jan Kaše

Výstava v Galerii Evropského domu

Článek

V úterý 4. února byla v plzeňské Galerii Evropského domu zahájena výstava výtvarných děl studentů Gymnázia Luďka Pika a jejich vrstevníků ze školy IES Isabel de Villena, Valencie.  

„Kresby, malby, grafiky, fotografie a batiky vznikly v roce 2012/2013 při hodinách výtvarné výchovy v rámci vyučování na gymnáziu pod vedením Radomíry Kielbergerové a Aleny Vacovské. Práce reprezentují jakýsi průřez výtvarnou tvorbou v průběhu jednoho roku, vznikly v různých třídách a kromě tématu je spojuje i přibližně stejný věk autorů – 15 a 16 let. Některá díla jsou studentské práce autorské, jiné byly vytvořeny jako kopie či parafráze děl známých mistrů,“ dočtete se na výstavě.

Výstava je skutečnou přehlídkou nápaditých a barevně zajímavých děl. Každý výtvor má svůj půvab, originalitu a krásu. Nechybí zajímavé motivy i pojetí.

Příkladem může být velice zdařilé ztvárnění sedící dívky, která je přirozeně krásná a o něčem přemýšlí. Možná je zklamaná v lásce. Kresba je do detailu propracovaná a skvěle vystínovaná. Autorkou tohoto díla je Kyla Pikard.    

Zajímavé jsou i portréty čtyř dívek, které mají ve tváři znázorněné různé emoce, mezi nimiž nechybí pláč a radost. Kresby vytvořila Iveta Janouškovcová.

I když můra rozhodně nepatří mezi oblíbené živočichy, při vernisáži patřila mezi velmi obdivované. Řeč je o dílu Terezy Šaškové, které se podařilo vytvořit unikátní a poutavé dílo. Podklad tvoří látka, pravděpodobně upravená technikou batikování, a na ní je namalovaná můra. Citlivou kombinací barev studentka vtiskla do svého výtvoru zvláštní sílu, která vás přinutí zastavit se a sledovat krásu můry, které si za normálních okolností nemáme šanci všimnout.

Výstava, která potrvá do 28. února, je vynikajícím počinem organizátorů, neboť studenti dostali šanci ukázat veřejnosti svou zručnost, šikovnost a kreativitu. A rozhodně se nemají za co stydět. Úroveň většiny vystavených děl je totiž na velmi dobré úrovni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám