Hlavní obsah

Studenti hry na varhany budou poznávat historické nástroje

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý ročník putovních varhanních kurzů Mekka varhaníků se uskuteční ve dnech 21. až 24. srpna a tentokrát se účastníci setkají v jihomoravském Doubravníku. Kurzy opět povedou jejich zakladatelé prof. Jaroslav Tůma, jehož asistentem znovu bude Pavel Svoboda.

Foto: Mekka varhaníků (archiv)

Účastníci Mekky varhaníků budou své umění zdokonalovat na historicky velmi cenném nástroji v kostele Povýšení sv. Kříže v Doubravníku z roku 1760.

Článek

Kurzů Mekka varhaníků se zúčastní studenti konzervatoří, Hudební a taneční fakulty AMU v Praze a Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové.

Své umění budou zdokonalovat na historicky velmi cenném nástroji v kostele Povýšení sv. Kříže v Doubravníku, který postavil roku 1760 brněnský varhanář Jan Výmola a před nedávnem ho restauroval varhanář Dalibor Michek.

Nedílnou součástí Mekky varhaníků 2017 budou i návštěvy a prohlídky zajímavých varhan v Brně. Plánována je návštěva Jezuitského kostela a Lorety.

V rámci kurzů se v kostele Povýšení svatého Kříže v Doubravníku uskuteční také dva varhanní koncerty pro veřejnost: 

21. srpna v 18.30 hodin se představí Jaroslav Tůma a Pavel Svoboda,

24. srpna v 18.30 hodin je na programu koncert účastníků kurzů.

Vstupné na oba koncerty je dobrovolné. Dojmy posluchačů jistě umocní videoprojekce na plátno, která zprostředkuje dění na kůru a návštěvníci koncertů tak mohou sledovat varhaníky při hře.

Druhý ročník projektu Mekka varhaníků pořádá agentura Kateřina Zahradníčková, Olomouc ve spolupráci s HAMU v Praze, městysem Doubravník, římskokatolickou farností Doubravník a agenturou Dalartis. Kurzy se konají za finančního přispění Jihomoravského kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám