Hlavní obsah

Streptokok seniorku málem připravil o život

Novinky, Radka Miloševská

Více než čtyři roky trápily osmdesátiletou Růženu z Valašské Bystřice komplikované otevřené rány po celém těle způsobené jedním malým vředem na břiše. Když nezabíraly žádné osvědčené metody léčby ran, paní Růžena už ztrácela naději a smiřovala se s nejhorším scénářem.

Foto: Michal Václav

Paní Růžena s převazovou sestrou Kateřinou Palinčákovou z Nemocnice Valašské Meziříčí.

Článek

Pomohla až speciální léčba vlhkého hojení nasazená převazovou sestrou Nemocnice Valašské Meziříčí, která doslova zachránila pacientce život.

„Paní Růžena k nám do nemocnice přišla s jedním malým vřídkem na břiše, který se měl běžně léčit. Tehdy ještě nikdo netušil, do jakých rozměrů se onemocnění rozvine. I když pacientka neměla příznaky a ani stěry nenasvědčovaly infekci, pomocí kultivací jsme po několika týdnech odhalili přítomnost hemolitické streptkokokové infekce v ráně,“ vzpomíná převazová sestra Kateřina Palinčáková z Nemocnice Valašské Meziříčí, která se úzce specializuje na léčbu ran.

Paní Růženě se z jednoho vřídku rány rychle rozšířily po celém břiše a také dále na stehno a bérce. Obrovské rány, které zasahovaly i svalstvo, způsobovaly nesnesitelné bolesti. Metoda léčby první volby – plastika kožních štěpů ze stehna, která se u těchto potíží používá, sice chvíli kůži paní Růženy pomohla, ale kvůli infikaci původních ran streptokokem se štěpy neuchytily a po čase odpadly.

„Měla jsem ukrutné bolesti, hlavně při převazech. Dvakrát jsem byla po měsíci hospitalizovaná dokonce na jednotce intenzivní péče. Tam, když probíhaly pravidelné převazy, mě museli uspávat, abych to vydržela. Byla jsem už opravdu na pokraji svých fyzických a psychických sil. Převazové sestře paní Palinčákové vděčím opravdu za strašně moc, ta mi pomohla nejvíce,“ říká o své dlouhé léčbě pacientka.

Paní Růžena musela být několikrát dlouhodobě hospitalizovaná a dostala se až do kritického septického stavu, kdy byla již v ohrožení života. Nutné u ní bylo zavést také umělou výživu, která také podporuje hojení ran. Seniorka už byla naprosto vysílená.

„Byli jsme zoufalí, ale nehodlali jsme se vzdát. Rozhodla jsem se proto zkusit méně tradiční metodu vlhkého hojení, která je šetrnější. Převazy není nutné provádět tak často a léčba spočívá v aplikaci speciálních vlhčených silikonových polštářků. Rány byly tak rozsáhlé, že jsme aplikaci vlhkého krytí prováděli v celkové anestézii, pod dohledem anesteziologa,“ popisuje Kateřina Palinčáková s tím, že rány se začaly s novou léčbou pomalu zlepšovat a převazy se staly pro seniorku snesitelnými. Zpočátku hojení probíhalo dokonce překvapivě rychle. Postupně se zahojilo celé břicho a seniorka tak mohla zpět domů.

Stehno s další otevřenou ranou na bérci se hojilo další dlouhé měsíce, kdy seniorka byla již v ambulantní péči a veškeré převazy probíhaly pouze s asistencí převazové sestry Palinčákové. Pacientka však důsledně dodržovala všechny pokyny, a tak se jí podařilo zbavit i této rány. Mezi návštěvami specializované ambulance pro léčbu chronických ran, si pacientka prováděla převazy sama, nebo za asistence rodiny.

Díky svým zkušenostem a úspěchům v léčbě je Kateřina Palinčáková jednou z finalistek soutěže Sestra roku, ve které ji lidé mohou svým hlasem stále podpořit.

Reklama

Výběr článků

Načítám