Hlavní obsah

Středověký den na zámku v Mníšku pod Brdy: šermíři, kejklíři, trhovci i boj o zámek

Novinky, Marie Charvátová

Již zítra to všechno vypukne. Sobota 4. července je na Mníšku dnem plným soubojů, mušketýrů, šermířských a divadelních vystoupení, kejklířů, trhovců, tanečníků i středověké hudby. Jaké skupiny uvidíme? V podvečer se pak švédští vojáci z třicetileté války chystají dobýt zámek.

Foto: Anna Čelouchová

Pohled na zámek od středověkého ležení.

Článek

V sobotu 4. července od 11 hodin dopoledne je před mníšeckým zámkem v zahradě připraven bohatý sled vystoupení šermířů, hudebníků a tanečníků, návštěvník ani nebude vědět, kam se dřív podívat. Účast přislíbilo mnoho skupin historického šermu a tanečních souborů, které představí divákům svá umění inspirovaná životem ve středověku.

Program zahájí poměrně mladý soubor historického tance Saltatori Reginae Beatrix. Vznikl roku 2012 a tančí nejvíce choreografie na písně z 12. – 15. století. Mezi dalšími účinkujícími určitě všechny zaujme skupina Práčata z Týna, protože má mnoho dětských herců, co se už ve svém věku zajímají o historii a učí šermovat. Těšit se také můžeme na kejklíře Merlina ze skupiny historického a scénického šermu Ortel. Co všechno nám předvede? Necháme se překvapit, i když to, že je označován vrchním soptíkem skupiny, možná o mnohém vypovídá.

A nabídka toho „nejdůležitějšího“ – šermu? Výběr je opravdu pestrý. Uvidíme například skupinu Golem, která má zkušenosti i s účinkováním ve filmových pohádkách, jako třeba O Perlové panně nebo O třech rytířích a lněné kytli. Představí nám svůj program Gladiátoři, ve kterém diváka přenesou do gladiátorské školy, jejíž majitel předvádí římskému patriarchovi své gladiátory připravené bojovat v aréně na život a na smrt.

Sdružení Fuente Ovejuna se věnuje šermu, divadlu a tanci zejména z období renesance a baroka a v jejím podání uvidíme humorný příběh Jan Žižka. To skupina historického šermu Vae Victus se kromě baroka inspiruje i dobou gotickou a vystoupí s programem nazvaným Klášterní tajemství. Vypovídá o tom, že krásná a chytrá žena je pro muže největším nepřítelem. I Vae Victus se ocitli na filmovém plátně, a to například ve filmu Princ Kaspian ze série Letopisů Narnie.

Nabídka to ale není zdaleka kompletní. Nechť odpustí ty skupiny, které se sem zmínit nevešly. Zapomenout ale nesmíme ještě na spolek střelců a šermířů Krvavý regiment, který se inspiruje uměním a schopnostmi mušketýrů z třicetileté války a ve 14:45 hodin předvede divákům výcvik vojska přímo v dobovém ležení.

Program v zahradě bude ukončen v 17:45 a od 18 hodin se už těšte na velkolepou bitvu o zámek volně připomínající boje na Mníšku z roku 1639. Kdo zvítězí  - obránci, nebo švédští útočníci?

Reklama

Výběr článků

Načítám