Hlavní obsah

Středověká vyobrazení sv. Ludmily námětem ostravské přednášky

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V knihovně Galerie výtvarného umění v Ostravě představil ve své přednášce v úterý 11. října Mgr. Marek Zágora středověká vyobrazení svaté Ludmily.

Foto: Josef Zajíc

Pařížský zlomek Dalimilovy kroniky- Smrt sv. Ludmily. (Fotografie z prezentace přednášky Mgr.M.Zágory)

Článek

Kněžna sv. Ludmila je jednou z nejvýznamnějších osobností českých dějin. Narodila se okolo roku 860 a byla zavražděna najatými vrahy Tunnou a Gomonem 15. září 921. Velmi hrubým způsobem byla uškrcena. Od té doby uplynulo 1090 let. Šátek, kterým byla uškrcena, se stal symbolem většiny vyobrazení.

Sv. Ludmila je známá především jako babička knížete Václava, který je dodnes nejvýznamnějším českým světcem a zároveň výrazným symbolem českého národa. Ludmila ale byla i první ženou historicky doloženého Přemyslovce Bořivoje a první českou světicí.

"Spolu se svým manželem Bořivojem sehrála významnou roli při šíření křesťanství, přičemž sama byla pravděpodobně pokřtěna, stejně jako její manžel, na Velké Moravě. Ke konci života se dostala do konfliktu se svou snachou Drahomírou - vše nakonec vyvrcholilo Ludmilinou vraždou na Tetíně," uvedl Marek Zágora.

"Do současnosti se dochovalo několik zajímavých středověkých vyobrazení sv. Ludmily, většinou v souvislosti se životem sv. Václava," dodal.

Přednáška Mgr. Marka Zágory byla fundovaná, svižná, zábavná a poučná. Dovedl velmi dobře přiblížit "suchá" data dávné historie současnému posluchači.

Další přednáška se uskuteční 8. listopadu na téma Žena ve středověku.

Reklama

Výběr článků

Načítám