Hlavní obsah

Středočeský kraj nabízí možnost získat dotaci na nový kotel

Novinky, Tomáš Vašíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostřednictvím dotačního programu bude poskytována dotace domácnostem, které vymění ručně plněné kotle na tuhá paliva za nízkoemisní plně automatické kotle na uhlí nebo biomasu. Příspěvek může být ve výši až 50 procent, maximálně však 40 tisíc korun.

Článek

Topná sezóna bývá pro obyvatele Středočeského kraje ve znamení vzduchu znečištěného popílkem ze spalování nekvalitního uhlí v domácích kotlích. Přitom topení tuhými palivy, tedy nejen uhlím, ale také dřevem a peletami, nemusí být synonymem neekologického topení. Problém je však ve stáří a kvalitě kotlů, které domácnosti využívají. Klasický kotel na uhlí 1. a 2. emisní třídy vyprodukuje za topnou sezónu asi 250 kg škodlivého popílku. Jedná se o tak jemný prach, že jej nedokážou odfiltrovat ani plíce a tím přímo ohrožuje zdraví. Oproti tomu automatický kotel 3. emisní třídy vyprodukuje ročně pouze zhruba 6 kg popílku. Výměna starých kotlů na tuhá paliva za automatické má rozhodně smysl, nízké emise přitom nejsou jedinou výhodou.

Automatické kotle se od těch klasických liší takřka ve všech ohledech. Jedná se o kotle s vlastním zásobníkem na palivo a dávkovačem, pomocí kterého kotel sám přikládá palivo. Ke spalování tak dochází ve zcela uzavřené komoře s řízeným přívodem spalovacího vzduchu. Hoření je tedy mnohem efektivnější – automatický kotel vykazuje účinnost asi 80 %, klasický zhruba 55 %. Díky tomu je k dosažení cílové teploty nutné spálit mnohem méně paliva, a to až o jednu třetinu. Každá topná sezóna s automatickým kotlem je oproti klasickému kotli až o 30 % levnější.

To však není jediná úspora, které se majitel nového kotle dočká. S největší pravděpodobností se totiž v blízké budoucnosti dočkáme legislativní úpravy, která bude penalizovat majitele starých kotlů prostřednictvím takzvané komínové daně. Do několika let si na sebe kotel vydělá.

Investice do nového automatického kotle se svému majiteli začne rychle vracet. U rodinného domu se v závislosti na jeho energetické ztrátě může jednat o úsporu mezi 7 až 10 000 Kč za sezónu. Ceny kotlů se pohybují v rozmezí 30 až 90 tisíc korun, například jeden z nejoblíbenějších modelů se prodává asi za 56 000 Kč, takže návratnost, kterou si každý snadno spočítá, nedosahuje ani 10 let, a to počítáme bez dotace. S dotací 50 % se investice vrací i do pěti let.

V současné době je na území Středočeského kraje podle Českého statistického úřadu, který vychází z výsledků Sčítání lidí, domů a bytů z roku 2011, provozováno přibližně 115 870 kotlů na tuhá paliva (uhlí, koks, uhelné brikety nebo dřevo).

Nutno dodat, že dotační program spouští Středočeský kraj na základě jednání s ministerstvem životního prostředí po velmi dobrých zkušenostech zejména v Moravskoslezském kraji.

Reklama

Výběr článků

Načítám