Hlavní obsah

Středočeské skvosty: Na zámku Loučeň čekají na Huberta, patrona myslivosti

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loučeň se s návštěvníky neloučí. Tento víkend ještě patří Modrým šmoulím prázdninám, ale již další se ponese ve znamení myslivosti s poctou patronovi lovců i zvěře svatému Hubertovi. Pokud se počasí nezblázní, máme se na co těšit.

Foto: archiv zámku
Článek

Svatého Huberta oslaví v sobotu 3. listopadu na zámku se sokolníky a loveckými psy. Na Loučeni bude první listopadový víkend uctíván vpravdě akční loveckou podívanou, které se zúčastní kromě myslivců také trubači, sokolníci či lovečtí psi. A také Český rozhlas. Zvěřinu si můžete užít i na pekáči.

„Můžeme slíbit stejně atraktivní program v sobotu i v neděli. Mezi oběma víkendovými dny bude jen jediný zásadní rozdíl: přijdete-li v sobotu, můžete se v zámecké oranžérii od 14 hodin zúčastnit hodinového živého vysílání Českého rozhlasu, který bude na stanici 2, Praha, přenášet naši akci do éteru. Nahlédnout pod pokličku, jak vzniká takový rozhlasový pořad, se člověku nepoštěstí každý den. V neděli ve stejnou dobu pak naše slavnosti vyvrcholí Svatohubertskou mší v zámeckém kostele, kterou bude celebrovat jáhen Alois Zoubek,“ přiblížil první dva magnety celé akce manažer zámku Loučeň Jiří Senohrábek.

Opeření dravci a netrpěliví lovečtí psi 

Venkovní program bude nicméně naprosto shodný po oba dny. Setkáte se v něm už tradičně s ukázkami výcviku loveckých psů a dravých ptáků. „Letos bude díky naší nové spolupráci se Střední lesnickou školou ve Šluknově tento zvířecí program podstatně širší, než u předchozích dvou ročníků,“ tvrdí Vratislav Zákoutský ze zámku Loučeň.

U ukázek budou asistovat skutečně největší čeští odborníci, kupř. Jaroslav Havlát, který je hlavním poradcem pro chov českého fouska, tedy asi nejznámějšího českého loveckého plemene. V krátkých mluvených vstupech na nádvoří se dozvíte mj. o tom, jaká exotická zvířata bývala chována za Thurn-Taxisů v zámecké oboře. „Patrně vás překvapí, že mezi nimi byli dokonce i klokani,“ láká na loveckou přednášku zámecký manažer Jiří Senohrábek.

Pasování na myslivce už nebude jenom hrou

Změny oproti předchozím ročníkům dozná i rituál pasování na myslivce. „Zatímco dosud šlo o fingovaný obřad, při němž byla mezi myslivce pasována loučeňská kněžna, tentokrát bude rituál opravdový, s opravdovými nováčky v řadách myslivců,“ porovnává Vratislav Zákoutský.

Obřadu se ujmou jako ceremoniáři Pavel Votruba, bývalý dlouholetý předseda Okresního mysliveckého spolku v Nymburce, a kníže Jiří Kristián Lobkowicz.

Nové poznání pro děti: včelí stezka

Atraktivním zpestřením Svatohubertských slavností bude také včelí stezka, která povede děti zámeckým parkem a soutěžní formou jim předá důležité informace o životě včel i využití jejich nejdůležitějšího produktu, totiž medu.

Reklama

Výběr článků

Načítám