Hlavní obsah

Strašidelný průvod děsil v Chudenicích malé i velké

Novinky, Jan Kaše

Hrůzostrašné příšery s krvavými zuby sahající po lidech, povoz s pekelným kotlem či pyrotechnické efekty.

Foto: Jan Kaše

Další z příšer

Článek

V sobotu 8. prosince se ze Starého zámku v Chudenicích na Klatovsku vynořil průvod alpských čertů s doprovodným povozem taženým mnichy. Krampus je rohatá příšera, objevující se v období adventu. Kolébkou této obludy je Rakousko, odkud se postupně rozšířila do okolních států.

„Každá maska je vlastně takové malé umělecké dílo. Jsou ručně vyřezávané z lipového nebo borového dřeva a ručně malované. Na každé masce jsou přidělané pravé rohy, které jsou používány především z muflonů, beranů, kamzíků a koz. Kožichy jsou šity z pravé kůže horských koz nebo ovcí, jsou dělané jako kombinézy, dvoudílné obleky a v posledních letech je hodně oblíbená lisovaná – tvarovaná kůže. Každý Krampus by měl mít kolem pasu připevněný kravský zvon, který by měl viset skoro až ke kolenům, měl by mít kravský ocas, vrbové proutí na šlehání, někdy i řetěz. Na zádech by měl mít nůši, do které dával podle pověsti zlobivé děti,“ uvádí se na stránkách www.krampus-certi.cz.  

Při pohledu na tyto bytosti si leckdo v duchu jistě řekne: „Zlatí čeští čerti.“ Svým způsobem je to pravda. Nejsou tak strašní, děti se jich bojí méně a díky českým pohádkám, jako například Princezna ze mlejna, Peklo s princeznou či S čerty nejsou žerty mají i naše sympatie. To se ale o těch rakouských rozhodně říci nedá. Můžeme jen doufat, že český čert přežije i tuto zahraniční konkurenci.            

Reklama

Výběr článků

Načítám