Hlavní obsah

Strachoměrný stroj na zámku v Doksech asi zaskočí dost nebojsů

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrchní čert Jarda Stejný z Muzea čertů v Úštěku a přidružených provozoven z Kadaně a Žlutic ve čtvrtek 15. června otevře další strašidláckou expozici. Pro své tajuplné a děsivé špumprnákle si vybral dosud opomíjený zámek Doksy, ležící u Máchova jezera. Labyrint strašidelných pohádek otevírá pro bojsy i nebojsy.

Foto: MěKS Doksy

Zámek v Doksech

Článek

Doksy jsou vyhledávaným rekreačním střediskem na březích Máchova jezera. V kraji tajemna, temných vášní i lásky, jak je popsal Karel Hynek, po němž je jezero pojmenováno. Zdejší trojkřídlý zámecký komplex, dosud poměrně opomíjený, se v současné době probouzí k životu.

Vrchní čert je na informace skoupý, ale po úspěchu úštěckého muzea se jistě je na co těšit.

Nebojte se, že se budete bát...

„Čeká tu na vás Labyrint strašidelných pohádek, ze kterého si odnesete spoustu zajímavých zážitků. Bavit se tu budou malí i velcí. Ač je v názvu slovo „strašidelných“, bát se nemusíte. Vaši průvodci se postarají o to, abyste se z labyrintu všichni v pořádku vrátili. A na co se můžete těšit? Ukážeme vám převzácný strachoměrný přístroj, tajuplnou babylonskou věž, podivné spící město, provedeme vás bažinou a … ne, ne, všechno vám rozhodně neprozradíme,” říká pekelník J. Stejný

Kromě toho tu na vás čekají i roztodivné předměty, u kterých můžete vyzkoušet svůj důvtip a znalosti.

Valdštejnské Doksy

Zámek Doksy je v majetku města. Sídlo bylo dlouhá léta spojeno s Valdštejny, původně tu ale stavěli Berkové z Dubé, kteří v severních Čechách měli rozsáhlé majetky.

Po Valdštejnově smrti zámek získal jeden z jeho vrahů, plukovník Butler. Po jeho smrti ho vdova prodala opět Valdštejnům. Těm několikrát modernizovaný zámek zůstal až do roku 1945. Poté přešel na československý stát. V té době byl necitlivě rekonstruován a přišel o vzácné interiéry.

V Doksech také sídlí Muzeum Čtyřlístku.

Reklama

Výběr článků

Načítám