Hlavní obsah

Strach Jakuba Gajdošíka v galerii Cooltour v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V galerii Multižánrového centra současného umění Cooltour se prezentuje od úterý 10. září mladý umělec Jakub Gajdošík s výstavním projektem FEAR, ve kterém se rozhodl v médiu malby analyticky zpracovat strach jako emoci, dominantní pro lidské rozhodování.

Foto: Josef Zajíc

Galerie Cooltour Ostrava. Jakub Gajdošík: Strach,10.9.2013

Článek

Mladý talentovaný Jakub Gajdošík, jehož výtvarný projekt Fear čili Strachje k vidění v galerii Cooltour v Ostravě na Černé louce od úterý, je od roku 2010 studentem pražské Akademie výtvarných umění.

Začínal v ateliéru malby profesora Michaela Rittsteina a nyní působí v ateliéru malby Martina Mainera, kde rozvíjí svůj rukopis převážně v médiu kresby, malby a videa. Jakub Gajdošík je rodák z Havířova a v roce 2009 absolvoval Střední uměleckou školu v Ostravě. Výstava v galerii Cooltour v Ostravě je jeho první sólovou výstavou.

"Strach je nosným tématem a zároveň názvem Gajdošíkovy výstavy. Strach, který autor vnímá jako emoci, nadřazenou všem ostatním. Jako hnací motor, který lidi nutí rozhodovat se jinak, než podle své vlastní vůle, a tím potažmo i jako hybatele sociálních vztahů a společnosti jako takové, protože rozhodování jednotlivce buduje rozhodování společnosti," konstatoval při úterní vernisáži Petr Kiška, kurátor výstavy.

"Řeším strach jako emoci, kterou jsem se rozhodl postavit nad ostatní emoce. Emoce je jako motor i v těch nejzákladnějších věcech a sociálních vztazích. Nutí nás rozhodovat se pod nátlakem tak, abychom "přežili", nebo nebyli vyloučeni ze společnosti, místo abychom jednali podle vlastní vůle," vysvětlil hlavní myšlenku své  výstavy Jakub Gajdošík.

Výstava byla zahájena vernisáží 10. září v 18 hodin za přítomnosti autora i kurátora v galerii multižánrového centra současného umění Cooltour na Černé louce v Ostravě. Bude k vidění do 20. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám