Hlavní obsah

Stoletá radniční dáma prochází v Bohumíně další očistou

Novinky, Lucie Balcarová

Více než stoletá radnice v Bohumíně, která se člověku vtiskne do paměti díky svým červeným cihlám, prochází omlazovací kúrou. Kulturní památku z konce 19. století, která v minulosti bývala komplexem školních budov, si vzali do parády specialisté na čištění historických fasád.

Foto: Pavel Čempěl
Článek

Stoletý prach a špínu teď z červených cihel smývají pomocí chemie i tlakového čistění. Opravy potrvají až do října. „Specializovaná firma zbavuje cihly nečistot pomocí tlakových myček, pak je chemicky ošetří hydrofobním nástřikem. Ten odpuzuje vodu a bude budovu chránit před vnějšími vlivy a nečistotami, které se na něm v menší míře usazují,“ popsala proces Hana Kaspřáková z odboru rozvoje a investic bohumínské radnice.

Jedná se už o třetí etapu čištění radniční budovy, první dvě proběhly před několika lety a dotkly se přední a boční strany objektu ze strany Masarykovy a Seifertovy ulice. Při omlazovací kúře se tehdy vyměnilo zároveň 77 stoletých dřevěných oken. Jejich repliky jsou téměř k nerozeznání od těch původních.

Letos se opravy týkají zadní část radnice ze strany Husovy ulice. „Samotné čištění půjde rychle, pak ale přijde na řadu mravenčí práce, kdy se budou měnit poškozené cihly a tmelit vydrolené spáry mezi nimi. Ze zkušeností z minulých oprav víme, že půjde o desítky až stovky cihel, které bude nutné vyměnit. Ty budeme muset nechat vyrobit na míru,“ doplnila Kaspřáková s tím, že součástí čištění bude i oprava klempířských prvků jako jsou svody a okapy.

Součástí oprav bude stejně jako při předchozích etapách také výměna starých oken za nová. Ta by měla začít v polovině srpna a trvat bude až do konce září. Dohromady se vymění téměř padesát historických oken v zadní části radnice. „Po dohodě s památkáři budou okna opět věrnými replikami těch původních. Zase budou kastlová a budou mít zelenou barvu. Jedinou rozdíl oproti těm původním bude v tom, že vnější křídla oken dostanou izolační dvojsklo,“ prozradila Hana Kaspřáková.

Výměna oken spolu s čištěním fasády zadní radniční části přijde na čtyři milióny korun. Městu na opravu přispěje 130 tisíci korun Ministerstvo kultury z fondu na rekonstrukci památkově chráněných budov.

V příštím roce by se očisty a výměny oken mohla dočkat poslední radniční část ze strany kostela Božského Srdce Páně. Kromě fasády by se měla vyměnit třicítka oken i vstupní dveře bočního schodiště. Město chce v budoucnu vyčistit i sousední radniční budovu, která je postavená ve stejném stylu a je rovněž kulturní památkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám