Hlavní obsah

Stodská nemocnice zprovoznila CT a dokončila zateplení budov

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky pacientů Stodské nemocnice s vnitřním onemocněním, ale i po úrazu čeká od října jednodušší a rychlejší vyšetření. Nemocnice totiž ve čtvrtek 15. října slavnostně zprovoznila takzvané CT neboli počítačovou tomografii.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Stovky pacientů Stodské nemocnice s vnitřním onemocněním ale i po úrazu čeká od října jednodušší a rychlejší vyšetření.

Článek

Lékařům umožňuje prohlédnout si vnitřní orgány celého těla velmi detailně a přehledně, což na klasickém rentgenovém snímku není možné. Takto se zpřesní a zrychlí diagnostika a tím pádem i léčba. Diagnostický přístroj má nově také Rokycanská nemocnice. 

„CT nám dodavatel instaloval v polovině září. Nyní je ve zkušebním provozu. Vyšetřujeme na něm zatím jen hospitalizované pacienty. V případě ambulantních ještě čekáme na smlouvy se zdravotními pojišťovnami. V současné době máme příslib od VZP, s ostatními jednáme,” informoval ředitel Stodské nemocnice Alan Sutnar s tím, že nemocnice ročně plánuje provést na CT přes tisícovku vyšetření.

Pro její pacienty, kteří jsou zatím transportováni na toto vyšetření do jiných zařízení, je současný stav nepohodlný a zdlouhavý. Pro samotnou nemocnici je pak stávající situace neekonomická.

„Pokud se nejedná o akutní stav, je někdy čekací doba na tomografické vyšetření v jiné nemocnici i tři týdny. To samozřejmě pacientovi neprospívá, podobně jako samotný převoz. Když máme CT přímo ve Stodu, zkrátí se termín vyšetření a s ním i stanovení správné diagnózy a zahájení i průběh léčby,” líčí výhody primář interního oddělení Roman Tytl.

Interna bude CT využívat zejména k vyšetření mozkových příhod a onemocnění plic, srdce, ledvin ale i dalších vnitřních orgánů. CT vytěží zhruba z 60 procent. Ve zbylých případech jej využijí hlavně chirurgové například k přesnější diagnostice zlomenin, ale i úrazů hlavy nebo při nejasnostech v diagnostice u náhlých příhod břišních. V menší míře poslouží přístroj i gynekologicko-porodnickému oddělení.

Nákup CT a zateplení nejsou v případě Stodské nemocnice veškerými významnými investicemi posledních dvou let. Už loni v létě radiodiagnostické oddělení pořídilo nový skiagraf s přímou digitalizací namísto původního analogového rentgenového přístroje a letos na jaře skončila několikaměsíční rekonstrukce operačního traktu, tedy chirurgických a gynekologických operačních a porodních sálů včetně vzduchotechniky.

V současné době se také dokončuje nástavba 4. poschodí nad levým křídlem hospitalizačního traktu nemocnice. Přesune se tam ředitelství, aby se v suterénu zvětšil prostor pro oddělení následné péče a vznikla multioborová jednotka intenzivní péče namísto stávajících dvou oddělených pracovišť interní a chirurgické JIP. Celkové investice v nemocnici překročí 80 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám