Hlavní obsah

Stavba železničního koridoru si vyžádá změnu koryta Třebovky

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ke konci měsíce března byla zahájena výstavba projektu Průjezd železničním uzlem Ústí nad Orlicí, který je nutný vzhledem k současné modernizaci dopravy požadující co nejvyšší rychlost vlaků.

Foto: Stanislava Dvořáková

Stávající výpravní budova, která byla vyhlášena kulturní památkou, zůstane zachována i když se pro provoz využívat nebude.

Článek

Současný požadavek na vyšší efektivnost vlakové dopravy si vyžádal modernizaci trakčního vedení, napájení a zabezpečovacího zařízení na hlavní trati Praha-Ostrava. Toto se dotklo ústeckoorlického úseku, což představuje nejen podstatné změny železniční tratě, ale i okolní přírody. Nákladná stavba zahájená letos v březnu má být ukončena v březnu roku 2015. Během této výstavby navíc ke komfortu cestujících přispěje v samotném Ústí nad Orlicí nová výpravní budova, úprava nástupiště a velké parkoviště.

Práce byly zahájeny demolicí budov a skladiště na kerhartické straně železniční stanice. Stávající výpravní budova, která byla v roce 2010 vyhlášena kulturní památkou, zůstane uprostřed kolejiště. Pro řízení dopravy a odbavování cestujících se však již využívat nebude.

Nový objekt budou tvořit dvě zvýšená ostrovní nástupiště se čtyřmi nástupními hranami o celkové délce 1350 metrů. Mimoúrovňový přístup k vlakům zajistí podchod, kde budou navíc k dispozici dva výtahy.

Další práce byly odstartovány na úseku vedeném v ostrém oblouku, který nahradí přeložka tvořená soustavou tří mostů přes řeku Třebovku, silnici druhé třídy a soutok Třebovky s Tichou Orlicí. Koryto Třebovky se tak bude muset upravit a posunout.

Trvání těchto prací se předpokládá po dobu devíti měsíců, kdy je zároveň plánovaná úplná uzávěrka prostoru Mendrik. V této době budou provedeny přeložky kolizních inženýrských sítí, výstavba nového silničního mostu přes řeku Třebovku, opěrné zdi pod silnicí II/315, silniční estakády přes louku zvanou Královka a soustava tří železničních mostů pro plánovanou přeložku železničních tratí.

Přestavba si vyžádá četná omezení pro dopravu i obyvatelstvo. Mimo stanovení objízdných tras pro automobilovou a autobusovou dopravu se jedná o samotnou dopravu na nádraží. Na železniční zastávku je nutné od křižovatky U Avionu dojít pěšky, protože dojezd autobusů musel být zrušen. Určité omezení doznají i uživatelé cyklostezek a oblíbených turistických tras.

Reklama

Výběr článků

Načítám