Hlavní obsah

Statisíce bledulí rozkvetly v zámeckém parku Nového zámku v Kostelci nad Orlicí

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doslova závěje bledulí pokrývají v těchto dnech rozsáhlou část zámeckého parku Nového zámku v Kostelci nad Orlicí. V současném, vyloženě aprílovém, počasí může mít návštěvník při pohledu z dálky dokonce dojem, že se jedná o závěje sněhové.

Foto: Hana Růžičková

Doslova závěje bledulí pokrývají v těchto dnech rozsáhlou část zámeckého parku Nového zámku v Kostelci nad Orlicí.

Článek

Kvetoucí bledule – a jsou jich v zámeckém parku Nového zámku v Kostelci nad Orlicí přinejmenším tisíce, lépe však statisíce - totiž zabírají plochu zhruba jednoho hektaru a jsou v tomto množství opravdu raritou, za níž do Kostelce přijíždějí milovníci přírody a kytiček ze širokého okolí.

Připomeňme si, že bledule jarní je primárně evropský druh, který má svojí domovinu ve střední Evropě s přesahy do západní, jižní a východní části našeho kontinentu. 

V České republice se přirozeně vyskytuje ve vlhkých lesích (hlavně v luzích a v suťových lesích) a na vlhkých loukách od nížin do hor - právě takové podmínky kostelecký zámecký park těmto cibulovinám poskytuje. 

Bledule tam však opět nerozkvetly samy. Konkurují jim a pozornost návštěvníků přitahují také velmi rozmnožené žlutě svítící talovíny, dále petrklíče, sněženky, krokusy, irisy skalkové nebo čemeřice.

Zkrátka víkend se blíží, předpověď počasí je zatím příznivá, takže procházka kvetoucím parkem může být tím nejlepším relaxem pro mnohé z nás.  

Reklama

Výběr článků

Načítám