Hlavní obsah

Starostům z regionu na Bílovecké nemocnici záleží

Novinky, Lenka Hatlapatková

Akutní péče se v Bílovecké nemocnici rušit nebude. Informace o tomto záměru vyvrátil na březnovém setkání se starosty ze správního obvodu Obce s rozšířenou působností Bílovec Martin Gebauer, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro zdravotnictví.

Foto: Jiří Velký
Článek

Na základě podnětu starostů ze správního obvodu obce s rozšířenou působností Bílovec se na radnici v Bílovci uskutečnilo jednání s náměstkem hejtmana pro zdravotnictví Martinem Gebauerem a ředitelem Bílovecké nemocnice Zdeňkem Horákem. Jednání se zúčastnili všichni starostové z ORP Bílovec a měst Fulnek a Klimkovice.  

Starostové vyjadřovali ještě před společným jednáním, a to v prosinci 2016 a v únoru 2017, svoji podporu pro zachování akutní péče v Bílovecké nemocnici dvěma písemnými stanovisky. Reagovali na šířící se informace o rušení akutní péče v Bílovecké nemocnici, která je zřízena Moravskoslezským krajem a je jedinou akciovou společností ze všech nemocnic krajem zřizovaných.

Martin Gebauer i ředitel nemocnice na jednání tyto domněnky vyvrátili. Informovali starosty o současné finanční situaci nemocnice a o záměru vedení Moravskoslezského kraje zachovat všechny stávající provozy.

Změny se v souvislosti se snahou o snížení provozních nákladů budou týkat jen pohotovosti a chirurgické péče. Ústavní pohotovost je zachována, lékařská pohotovostní služba pro veřejnost bude časově upravena a dostupná od pondělí do pátku v čase od 17 do 22 hodin, o sobotách, nedělích a svátcích od 8 do 20 hodin.

Ředitel nemocnice deklaroval zájem maximálně využít potenciál Bílovecké nemocnice včetně kvalitních chirurgických sálů, a to rozšířením o plánované chirurgické operace. Starostové se kromě jiného zajímali rovněž o stabilizaci personálu nemocnice.

„Město Bílovec nabídlo možnost řešit stabilizaci pracovníků přidělením bytu takzvaně ve veřejném zájmu," uvedla Sylva Kováčiková, místostarostka města Bílovce.

„Studénka se k tomuto návrhu přidala. Starostové vyjádřili svou podporu pro zachování stávající akutní péče v Bílovecké nemocnici, nabídli možnost zdarma prezentovat informace o Bílovecké nemocnici na stránkách svých zpravodajů a na webových stránkách, požádali ředitele Bílovecké nemocnice, aby v případě změn, které by se odchylovaly od přednesených záměrů na jednání, vyvolal setkání starostů. Garantem bude město Bílovec,“ dodala Sylva Kováčiková s tím, že starostové mají zájem setkávat se pravidelně s vedením Bílovecké nemocnice, v níž bude 3. dubna slavnostně otevřeno oddělení následné péče.

Reklama

Výběr článků

Načítám