Hlavní obsah

Starostové ocenili dotace na kamerové systémy

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starostové obcí a vedoucí obvodních oddělení a územních odborů policie zhodnotili ve čtvrtek 20. listopadu spolu s hejtmanem Václavem Šlajsem a Jaromírem Knížetem, ředitelem Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje, ve Vědeckotechnickém parku v Plzni spolupráci v rámci projektu Bezpečný kraj.

Foto: KÚ Plzeňského k.raje

Koordinátor projektu Bezpečný kraj Ivan Kraus dnes připomněl také projekt Asociace krajů ČR Kraje pro bezpečný internet.

Článek

Přítomní starostové v diskusi ocenili zejména přínos kamerových systémů, které pořídili díky dotacím od Plzeňského kraje.

„Přestože jako kraj nemáme žádné zákonné kompetence a přímé nástroje k ovlivnění bezpečnosti v našem regionu, jsme si vědomi toho, o jak důležitou problematiku se jedná a jak moc se dotýká občanů kraje. Jedinou cestou, jak můžeme přispět ke zvýšení bezpečnosti, je tedy finanční podpora,” uvedl hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs.

Od roku 2010, kdy projekt Bezpečný kraj vznikl, bylo obcím, kterých je v současnosti do projektu zapojeno 53, na jejich vlastní projekty poskytnuto celkem 27 miliónů Kč. Obce je využily zejména na finančně náročné kamerové systémy.

Policii Plzeňský kraj přispěl za poslední čtyři roky 4 milióny Kč na vybavení a techniku, jejíž využití přímo ovlivňuje objasněnost trestné činnosti v regionu. Jedná se například o přístroj s názvem real-time, využívaný na genetickou analýzu, nebo kyanoakrylátovou dýmovou komoru, sloužící ke zviditelnění skrytých daktyloskopických stop.

„Objasněnost trestných činů spáchaných na území Plzeňského kraje za loňský rok byla druhá nejvyšší v rámci celé republiky a totéž bude podle všeho platit i pro rok 2014. Projekt Bezpečný kraj nám velmi pomáhá, jak finančně, tak i tím, že přispívá k přiblížení policie a veřejnosti,” řekl ředitel Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje Jaromír Kníže.

Ve vlastních projektech se Plzeňský kraj letos opět věnoval prevenci trestné činnosti páchané na mládeži a seniorech. U mládeže se jedná především o bezpečnost v kybernetickém prostředí, u seniorů se Plzeňský kraj dlouhodobě věnuje rizikům spojeným s prodejními předváděcími akcemi a celkové finanční gramotnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám