Hlavní obsah

Stará Aréna přivítá novou sezónu filmovým festivalem

Novinky, Jakub Labor

Měsícem září odstartuje většina kulturních institucí svou novou sezónu. Nejinak je tomu také v případě nezávislého kulturního centra Stará Aréna v samém centru Ostravy. Září není pro Starou Arénu pouze startovní čarou, ale také měsícem plným filmu.

Foto: Jakub Labor

Nová sezóna 2013/2014 ve Staré Aréně

Článek

Hned o prvním víkendu si v prostorách sálu Staré Arény můžete zavzpomínat prostřednictvím 3K Film Klubu na jedny z nejkultovnějších filmů. V sobotu 7. září od 20 hodin je připravena projekce filmu Davida Lynche Duna z roku 1984. David Lynch natočil adaptaci knihy Franka Herberta Dune, která je mnohými považována za nejlepší literární sci-fi knihu a těmi samými lidmi je filmová Duna odmítána pro svou nedoslovnost a oproti předloze slabý obsah. Jsou ale i lidé, co si myslí, že Lynch nemohl udělat lépe, když se z nepřeberného množství postav zaměřil jen na jednu, na její vývoj a pocity. Projekci filmu v původním znění s titulky doplní tématická přednáška a následné společné posezení v kavárně.

3K Film Klub si připravil filmovou projekci také na jednu z dalších sobot, konkrétně na 21. září taktéž od 20 hodin. Diváci se mohou těšit na původní verzi filmu Total Recall z roku 1990. V polovině sedmdesátých let vydal známý paranoik Philip Kindred Dick povídku „We Can Remember It for You Wholesale”, která se stala předobrazem filmu Total Recall. Povídka pojednává o neschopnosti rozpoznat realitu, což je pro autora charakteristické. O scénář se postarali Dan O´Bannon, Ronald Shusett a Gary Goldman. I tentokrát doplní projekci tematická přednáška a společné posezení v kavárně.

V úterý 24. září prožije Stará Aréna s ostravskou detektivkou. Na předměstí Ostravy dojde ke dvěma podobným vraždám. Obě však odděluje téměř osmdesát let. Během paralelního vyprávění můžeme odhalovat rozdíly ve vyšetřovacích postupech policie v roce 1933 a v současnosti... V rámci tradičních Autorských čtení představí Michal Kliment svou knihu Modřiny a také ji následně pokřtí. Křest bude probíhat od 20 hodin.

Po prázdninové pauze se do prostor sálu vrací také filmové Studio Karel. V rámci první poprázdninové projekce si pan Karel připravil na středu 25. září filmy iShorts. Japonská automobilka Lexus a producenti filmů Pulp Fiction, Sin City, Terapie láskou nebo Nespoutaný Django The Weinstein Company dali možnost natočit krátké filmy se společným tématem “Život je úžasný” pěti mladým nadějným režisérům z Evropy, Spojených Států, Číny, Japonska a Pacifiku. Vznikl tak speciální program Lexus short films, který měl v letošním roce oficiální premiéru na červeném koberci v Cannes. Více informací na www.iShorts.cz

Dobří holubi se vracejí, Zajíc však zůstává v pytli. Rok od roku legendárnější ostravský kabaret Zajíc v pytli letos poprvé, kde jinde, než ve Staré Aréně. Nebude chybět ovocná poezie, tančící slon ani rum zdarma pro všechny. A to jako vždy poslední pátek v měsíci, konkrétně 27. září od 20 hodin.

Již popáté se koncem září do Ostravy vrací mezinárodní kameramanský festival Ostrava Kamera Oko. Jako vždy najdete ve Staré Aréně akreditační a informační centrum. Sledujte program festivalu a vybírejte filmy nejen ve Staré Aréně. Více informací na webu festivalu.

Stará Aréna má otevřeno každý den v měsíci. Stavte se...

Reklama

Výběr článků

Načítám