Hlavní obsah

Stále více lékařů konzultuje správné předepsání antibiotik

Novinky, Radka Miloševská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aby antibiotika fungovala, musí být předepsána správně. Vhodnou antibiotickou léčbu může každý lékař konzultovat s odborníkem v tzv. antibiotickém středisku Laboratoří Agel v Ostravě-Vítkovicích.

Foto: archiv Laboratoří Agel

Antibiotické středisko ve Vítkovické nemocnici v Ostravě poskytuje lékařům konzultace sedm dnů v týdnu prakticky bez ohledu na denní dobu.

Článek

Toto pracoviště již třetím rokem funguje v areálu Vítkovické nemocnice, a to v rámci oddělení klinické mikrobiologie. Zájem o služby střediska přitom neustále roste – v roce 2016 se meziročně zvýšil počet zájemců o konzultace téměř o čtvrtinu a nárůst je viditelný také v počtu provedených kultivačních výkonů.

Hlavním záměrem střediska je nabízet pacientům rychlejší laboratorní výsledky, poskytovat lékařům odborné konzultace a také zajišťovat monitorování rezistence na antibiotika či jejich schvalování k léčbě.

„Nárůst počtu konzultací i počtu zkoumaných vzorků je známkou zlepšování komunikace mezi ošetřujícími lékaři a pracovníky laboratoře. Díky tomu dochází i ke vhodnějšímu výběru jednotlivých antibiotik pro cílenou terapii u konkrétních pacientů, zejména po těžkých operačních výkonech a s vážnými onemocněními,“ informovala odborná garantka za mikrobiologii Laboratoří Agel Mgr. Hana Bílková Fránková s tím, že antibiotické středisko ve Vítkovické nemocnici v Ostravě poskytuje lékařům konzultace sedm dnů v týdnu prakticky bez ohledu na denní dobu. 

Podstatou práce antibiotického střediska je přitom komplexnost služeb, vysoce odborný přístup personálu a maximálně moderní vybavení. „Každý vzorek vyšetřujeme mozaikou metod, tak abychom zjistili potenciální patogenní agens – tedy to, co je příčinou potíží pacienta. Testování citlivosti na antibiotika, odborná interpretace výsledků a konzultace k terapii pak celý proces uzavírají. Naším cílem je poskytovat tyto služby co nejlépe a tak, abychom v případě potřeby byli kdykoli k dispozici,“ uvedla Mgr. Hana Bílková Fránková.

Rychlé a přesné analýzy přitom laboratoře mohou nabízet zejména díky moderním technologiím, jakými jsou například hmotnostní spektrometr MALDI TOF, analyzátor MicroScan, který vedle identifikací stanovuje také citlivosti na antibiotika, nebo speciální rozplňovač, který umožnuje stanovení citlivosti k jakýmkoli antibiotikům. V sérologické a molekulárně biologické laboratoři to jsou pak moderní a rychlé analyzátory, včetně kamery pro čtení immunoblotů. 

Ostravské antibiotické středisko přitom není v rámci skupiny Agel jediné. „Antibiotické centrum funguje také v Novém Jičíně, Šternberku, Přerově či Prostějově. Všechna pracoviště jsou elektronicky propojena a každý z konzultantů vidí výsledky všech laboratoří, což je velkou výhodou,“ dodala Mgr. Hana Bílková Fránková s tím, že celkově ve všech střediscích poskytuje konzultace celkem osm odborných pracovníků, z toho hned tři působí právě ve středisku ve Vítkovické nemocnici.

Reklama

Výběr článků

Načítám