Hlavní obsah

Splachovací záchod na horšovskotýnském zámku postavili kvůli návštěvě krále Edwarda VII.

• Aktualizováno
Novinky, Vratislav Konečný

Obrovský komplex bývalého biskupského raně gotického hradu v Horšovském Týnu je monumentální stavbou. Na jeden zátah je těžké pojmout množství prohlídkových místností, vstřebat informace - a ještě se přitom kochat krásou věků. Chce to vícero návštěv, jistě nebudete zklamáni. Hezké je i okolí.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Horšovský Týn není jen rezidence šlechty, nádherné je i náměstí s měšťanskými domy, k zámku přiléhající park...

Většinou ale vedou návštěvnické kroky do rozsáhlého hradozámeckého areálu. Jeho levá část patří zámecké přestavbě, protilehlá starému hradu s černou kuchyní, nádhernými sklepy, kam se bohužel kvůli havarijnímu stavu schodiště nesmí, a klenotu hradu, nádherné gotické kapli Nejsvětější Trojice. Podobnou mají na Bezdězu či Zvíkově. Zde je klenba a kamenný interiér podtržený gotickým oltářem zapůjčeným Národní galerií.

Zachoval se v původní podobě

V objektu je většina exponátů původních, nejsou to svozy, jakým jsme zvyklí na dalších památkách. Popis jednotlivých místností v tuto chvíli přeskočíme, okruhy si najdete na webu.

Původní biskupský dvorec je v Týně uváděn již 1186. Hrad vznikl až ve 13. století, byl ochranným a zároveň se tu vybíralo mýto na dvou obchodních stezkách. O úpravy se postarali Arnošt z Pardubic a Jan z Jenštejna, sídlil tu biskupský úřad a dost silná posádka.

Husité se město snažili dvakrát dobýt, leč marně. Po válkách Týn přešel do světských rukou. V roce 1547 vyhořel a Lobkowiczové, kteří ho vlastnili, se pustili do rozsáhlé obnovy. Výsledkem byla renesanční stavba, nádvoří obklopila nová křídla, hradní palác z let 1260-1270 s kaplí nezbořili, ale důvtipně nechali začlenit do stavby.

Po bitvě na Bílé hoře lobkowiczký majitel o majetek přišel, ale v jeho rodě bylo dost dobrých katolíků, takže nepřišel o hlavu.

S císařem to skoulel

Panství lacino získali v roce 1623 Trauttmasdorffové (150 000 zlatých, nikdy nesplacených), kteří pocházeli ze Štýrska. Maxmilián Trauttmansdorff stál věrně při císaři ve stavovském povstání, panovníkovi pomohl i finančně, čímž si získal vděk. Dříve sám protestant, velmi dobře chytil příležitost za pačesy a stal se horlivým katolíkem. Byl to on, kdo našeptal císaři, kterak se ho chystá Albrecht z Valdštejna zradit.

V roce 1650 umírá jako velmi zámožný muž, který zabezpečil potomky. Trauttsmandorffové se o panství výtečně starali, roku 1805 je císař povýšil do knížecího stavu. Na Horšovském Týně se vydrželi až do roku 1945.

Jen na suché

Po celou dobu existence vrchnostenské rezidence zde byly suché přenosné toalety, na zámek bylo nesnadné přivést vodu. Jediný splachovací záchod instalovali Trauttmansdorffové před návštěvou anglického krále Edwarda VII., který sem přijel v roce 1906 na lov, což byla oblíbená zábava šlechty. Edward jezdil na léčení do nedalekých Mariánských Lázní, na Týn přijel ještě dvakrát.

Splachovací záchod poté využívali všichni, zřejmě podle služebního postavení.

Česká Japonka

Na výběr máte několik prohlídkových okruhů. Celková doba prohlídky je přes 5 hodin.

Jeden z okruhů se věnuje i hraběnce Mitsuko Coudenhove-Kalergi, Japonce žijící na přelomu 19. a 20. století v Čechách. Byla první urozenou Japonkou sídlící v Evropě. Syn Richard byl zakladatel mírového hnutí Panevropa, kolébky dnešní Evropské unie.

www.zamek-horsovskytyn.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám