Hlavní obsah

Specialisté hasiči-lezci pomáhali muži zraněnému po pádu ze skály

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ke zraněnému muži, který spadl ze skály v Pulčínských skalách na Vsetínsku, vyjely ve středu 23. srpna navečer jednotky profesionálních hasičů, záchranářů i policistů.

Foto: HZS Zlínského kraje

Transport zraněného v těžkém terénu.

Článek

„S transportem zraněného muže pomohlo záchranářům družstvo specialistů-lezců z centrální stanice Zlín. Z Ostravy přiletěl vrtulník letecké záchranné služby,“ informoval ve čtvrtek 24. srpna tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje Libor Netopil.

V 18:30 hodin reagoval na tísňové volání operační důstojník a vyslal jednotky profesionálních hasičů ze stanic Valašské Klobouky a Zlín jako asistenci při transportu zraněného muže, který spadl ze skály v oblíbené turistické lokalitě Pulčín u Francovy Lhoty na Vsetínsku.

„Z centrální stanice Zlín přijelo družstvo specialistů hasičů-lezců s terénním vozidlem. Na místo události zamířili také záchranáři, policisté a z Ostravy vzlétl vrtulník letecké záchranné služby,“ řekl mluvčí hasičů.

Mezitím hasiči z Valašských Klobouk a záchranáři zraněného muže ošetřili a připravili k transportu. „Téměř na místo pádu se dostali i zlínští hasiči se svým terénním vozidlem. Společně uložili zraněného muže do vakuové matrace a na transportní nosítka, na kterých ho donesli k vozidlu. Nosítka upevnili na speciální nosnou rampu v zadní části automobilu a převezli zraněného k vrtulníku,“ popsal počínání hasičů Libor Netopil.

Lokalita Pulčínských skal je místem častých výcviků zlínských profesionálních hasičů-lezců, kteří zde nacvičují záchranu osob ze skal a jejich transport těžkým terénem. Jak ukázal včerejší zásah, své zkušenosti z výcviků dokázali hasiči maximálně zúročit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám