Hlavní obsah

Soubor Svět loutek v Dobrušce oslaví sedmdesátiny. Stále je v nejlepší kondici

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco město Dobruška oslaví v roce 2020 kulatých 700 let od první písemné sbírky, loutkové divadélko Svět loutek má v "rodném listu" o jednu nulu méně. Připomene si tedy - a nutno dodat, že v nejlepší kondici - úctyhodných 70 let.

Foto: Dana Ehlová

Principálka souboru Svět loutek v Dobrušce Jitka Kozubová.

Článek

Loutkové pohádky pro děti se v dobrušské sokolovně hrají i v době moderních technologií pravidelně a jsou velice populární. Nejbližší představení se koná už v neděli 20. října dopoledne - divadelníci uvedou pohádku Začarovaný les. Scéna i loutky jsou už připraveny.

Soubor loutkářů v Dobrušce má nyní třináct členů a hlásí se mu dokonce další posila. Principálkou je už dlouhá léta Jitka Kozubová a právě ona prozradila, co připravují pro nejmenší diváky do konce letošního roku:  „V listopadu budeme hrát pohádku Dvě Maryčky z půvabné knihy Zvířátka a petrovští, kterou napsal Václav Říha. Na prosinec chystáme příběh Štědrý večer, který se hodí k atmosféře Vánoc.“

S ohledem na nabitý program jsou v plném proudu také přípravy kulis. Na nich se podílí profesionální výtvarnice Hana Kozubová. Byla radost sledovat, jak štětcem a barvami dokončuje kulisu k listopadové pohádce Dvě Maryčky.

Kvapem se blíží konec roku. Jak tedy v tom příštím oslaví Svět loutek své kulatiny?

„Mimo „běžných“ pohádek máme v plánu jeden loutkový víkend, kdy budeme hrát dokonce tři pohádky a uskuteční se i populární Povídání s pimprlaty. Přitom zhodnotíme sedmdesát let divadla, věříme, že mezi nás přijde i jedna ze zakladatelek Vlasta Ulrychová. Doufáme, že to bude zajímat nejen děti nebo jejich doprovod, ale také spoustu dalších lidí,“ uvedla Jitka Kozubová.

Dále naznačila, že pokud vše dobře dopadne, uskuteční se při té příležitosti v malém sále Společenského centra – Kina 70 v Dobrušce výstava tvorby, včetně originálních látkových loutek, Hany Kozubové, která již s úspěchem vystavovala nejen na mnoha místech České republiky, ale i v zahraničí (Belgii, Španělsku, Portugalsku nebo Francii).

Reklama

Výběr článků

Načítám