Hlavní obsah

Sólistka Janáčkovy opery, mezzosopranistka Jana Hrochová vystoupí na hudebním festivalu F. L. Věka

Novinky, Dana Ehlová

Mezinárodní hudební festival F. L. Věka přivítá další špičkovou mezzosopranistku. Po Dagmar Peckové, která se představila v roce 2013, vystoupí 14. října v Husově sboru v Dobrušce sólistka Janáčkovy opery Národního divadla Brno Jana Hrochová.

Foto: Jana Hrochová (archiv)

Sólistka Janáčkovy opery Národního divadla Brno, mezzosopranistka Jana Hrochová vystoupí na MHF F.L.Věka.

Článek

Jana Hrochová získala první pěvecké zkušenosti v Šumperském dětském sboru. Absolvovala pražskou konzervatoř ve třídě Jarmily Krásové (1993 - 1999). V roce 1998 získala druhou cenu na soutěžní přehlídce konzervatoří České republiky.

Na otázku, kdo zásadně ovlivnil její pěveckou kariéru, odpověděla: „Můj tatínek, když jsem před přijímacími zkouškami na konzervatoř doma brečela, že se nechci živit zpěvem, řekl, že na zkoušky půjdu a pak ať si dělám, co chci. Potom má profesorka z konzervatoře, Jarmila Krásová, která nastartovala můj muzikantský život a která bohužel nedávno zemřela. Dále moje současná profesorka Natálie Romanová a všichni dirigenti, režiséři a ostatní inscenátoři, kteří mi dali zajímavé příležitosti. Je to krásný muzikantský kolotoč a točí se tak rychle."

Od roku 2000 je sólistkou Janáčkovy opery Národního divadla v Brně, kde ztvárnila roli Carmen (Carmen), Rosiny (Lazebník sevillský), Suzuki, (Madama Butterfly), Lišáka (Liška Bystrouška), Varvary (Káťa Kabanová), Feneny (Nabucco), Hänsela (Perníková chaloupka), Niklase (Hoffmannovy povídky) a mnoho dalších.

Dále vystupuje v Národním divadle Praha, ve Státní opeře Praha, Státním divadle Košice, v Divadle J. K. Tyla v Plzni,  Divadle F. X. Šaldy v Liberci, Národním divadle moravskoslezském v Ostravě, Moravském divadle Olomouc a Městském divadle v Ústí nad Labem. Hostuje také v divadle Freiburg, kde debutovala v roce 2014 rolí Carmen. 

Právě Carmen patří ke snům mnoha mezzosopranistek. Je to i případ Jany Hrochové? „Paradoxně to nebyla moje vysněná role, měla jsem před ní respekt a dlouho jsem se jí bránila. Když jsem zpívala roli Mercedes, spousta lidí mě nabádala, ať se naučím Carmen. Asi po šesti letech jsem si dala novoroční předsevzetí, že ji celou nastuduji. V tom roce vypsali konkurz v Moravském divadle Olomouc, byla to výzva. Od té doby jsem ji ztvárnila ve dvou inscenacích v Národním divadle v Brně, ve Státní opeře v Košicích a v divadle v německém Freiburgu. V podstatě je to moje nejfrekventovanější role hned vedle lišáka Zlatohřbítka. A na první premiéru Carmen jsem se připravovala přesně rok.”

V podání pěvkyně si posluchači vychutnají písně českých velikánů Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka. Jana Hrochová má však blízko také k písňové tvorbě Bohuslava Martinů, o čemž svědčí čtyři CD, které v letech 2011 a 2016 natočila.

„Tvorba Martinů mě oslovila různorodostí. Měla jsem možnost pozorovat, jak se autor hledal, jak zkoušel různé cesty, než došel ke své nejznámější podobě. V jeho písních je řečeno vše, vnitřní pocity, nálady, je tam spousta lidovosti, přirozenosti. Našla jsem si cestu hlavně k autorovi samotnému a Bohuslava Martinů přidala ke svým oblíbencům,” prozradila pěvkyně.

„Byla to krásná práce, která snad bude mít pokračování, protože to stále nejsou všechny písně. Těším na další spolupráci s výborným klavíristou Giorgiem Kouklem, který nadšeně jezdí po archivech celého světa a hledá nové zapomenuté písně Bohuslava Martinů,” dodala.

Další informace: www.mhf-vek.cz, www.janahrochova.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám