Hlavní obsah

Sochy ve skalách vás v Brništi vtáhnou do magického světa fantazie

Novinky, Vratislav Konečný

Troll ať vás skalami provází! Nádherné místo pro relax najdete při procházce stezkou nazvanou Sochy ve skalách v Brništi na Českolipsku. Vznikla v roce 2018 a vzbudila značnou pozornost. Sochy jsou vytesány do pískovce, přizpůsobují se tvaru skal, ale pro ochranáře to i tak bylo nemyslitelné narušení přírody.

Foto: Vratislav Konečný

Svatý Hubert

Článek

Vše se nakonec uklidnilo. Emoce se utlumily a v lese na okraji obce, která je plná dřevěných plastik, je nádherná procházková stezka.

Na ní díky umělcům z Česka a Německa uvidíte pozoruhodná díla. Připadnete si jako v pohádce, lesní cestou vás provedou skřetí tváře i andělové nebeští.

Branou snů do jiného světa

Vycházka začíná nedaleko ekocentra, to je obklopeno řadou dřevěných plastik, tady jsou spíše motivy, jež se budou líbit dětem. Zde je parkoviště, odtud vás už žlutá turistická značka podpořená dřevěným šipkami vtáhne do skal.

Na cestě potkáte 18 plastik, průvodné letáky jsou k dispozici v češtině i němčině u několika informačních panelů. Projdete bývalou úvozovou stezkou vytesanou do pískovce, kde se nacházejí i staré nápisy. Před vchodem označeným Brána snů vás uvítá tvář trolla. Tady se vnoříte do necivilizačního světa plného překvapení.

Panence Marii už nějaký darebák urazil nos, ostatní výtvory jsou naštěstí neponičené.

Hubert je jedinečný

Asi nejhezčí, a největší zároveň, je výjev Svatý Hubert. Skvostná je ženská postava Myslivcův sen, kde se výtvarník "chytil" křivky skalní pukliny a vyseknul nádhernou dívčí postavu. Zlověstně se tváří Velký zkamenělý troll, naproti na skále je Cesta pravěkem II, ponor do hlubin pramoře.

Pozoruhodná je znovuobjevená skalní kaplička z roku 1863, reliéf svatého Jiří a pak řada dalších dřevěných plastik. Pár instalací je z také drátu. Umělci se většinou inspirovali bájemi, legendami a přírodou.

Stoupání není nikterak strmé, pozvolna se dostanete na vrchol, odtud dolů ke kavárně, zatím zavřené, a okolo dalších dřevěných plastik u bylinkové zahrady k ekocentru.

Vedle se nachází vyhledávané řeznictví, jehož specialitou jsou krůty, nabízejí ale i třeba polévky nebo točenou zmrzlinu.

Hastrmanovou stezkou

V Brništi je rovněž Hastrmanova stezka, její další dřevěné plastiky vás dovedou až k nádraží.

Nedaleko centra u kostela je rybník Vratislav se sochou vodníka Vráti I., odtud dojdete kolem bývalého koupaliště k nádhernému rybníku nedaleko železniční stanice. Ta stojí pod kopcem Tlustec, kde se má znovuobnovit těžba kamene, se kterou ne všichni místní souhlasí.

Nedaleko od Brniště leží Mimoň, na druhou stranu Jablonné v Podještědí. Daleko to není ani na zámek do Zákup.

Další informace: www.ekocentrumbrniste.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám