Hlavní obsah

Sobotní Pochod pro život demonstroval touhu po zachování kultury života

Novinky, Iveta Pešatová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední březnovou sobotu prošel centrem hlavního města již 14. ročník celostátního Pochodu pro život. Zúčastnilo se ho téměř 3000 lidí, kteří tím chtěli demonstrovat svou touhu po zachování kultury života.

Foto: Iveta Pešatová
Článek

„Hlavním cílem pochodu je upozornit na skutečnost, že i v minulém roce bylo denně usmrceno na 63 nevinných a bezbranných dětí denně, celkem téměř 23 tisíc ročně,” píší na stránkách Hnutí pro život, které akci pořádalo, její organizátoři.

Kdo rozhodne, že od určitého okamžiku už se jedná o lidskou bytost a do určitého ne? Dokazovat by měli ti, kteří chtějí zabíjet nenarozené děti, ne ti, kteří je chtějí chránit. Nejsme žádní fanatici, kteří chtějí ženě nařizovat, co má, nebo nemá dělat. Snažíme se jen poukázat na zásadní fakt, za kterým si stojíme: lidský život začíná od početí.

Dost často se potraty řeší v případě dětí počatých při znásilnění nebo těch, o kterých lékaři predikují, že se narodí s postižením. Můj mladší dvanáctiletý bratr měl být podle lékařů postižený, radili mamince, ať jde na potrat. Nešla. Narodil se zdravý jako řípa. Znám velmi dobře některé postižené děti, které žijí, stejně jako jejich rodiny, velice šťastný život.

„Být kreativní znamená být pro život, protože právě díky kreativnímu hledání řešení umíme nabídnout pomoc všem ženám, které se cítí donuceny k potratu,” řekla viceprezidentka Hnutí Pro život ČR, Zdeňka Rybová. Hnutí nabízí pomocnou ruku všem ženám, které se ocitnou nečekaně těhotné a necítí žádnou podporu.

„Letošní Pochod pro život přinesl také možnost seznámit se s nejnovějším projektem HPŽ ČR nazvaným "Nesoudíme. Pomáháme." Projekt zaměřený na konkrétní pomoc ženám si získal velkou popularitu a těší se záštitě umělců (např. Martin Dejdar, Jan Mrzena, Petra Černocká ad.), lékařů a vědců (prof. Lubomír Mlčoch, dr. Marek Orko Vácha, prof. Jan Sokol ad.), primátorů a starostů českých a moravských měst, zástupců občanského sektoru a mediální podpoře českých rádií,” uvádí se dále na stránkách akce Pochod pro život.

Více informací o programu sobotní akce lze najít na pochodprozivot.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám