Hlavní obsah

Sobotní odpoledne ve Vrbně bude patřit jazzu i vzpomínce na jeho milovníka

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předposlední prázdninový víkend, v sobotu 24. srpna, proběhne ve Vrbně nedaleko Blatné setkání muzikantů a přátel, kteří si každoročně v létě připomínají osobnost jazzmana Miroslava Mahela.

Foto: archiv

B. Duel

Článek

Akce nese jeho jméno i v názvu - Stoptime MVDr. Miroslava Mahela. Tímto je patrno, že se jednalo o nejen o hudebníka, ale profesně veterináře, který až do své smrti v roce 2006 byl i velkým milovníkem jazzu a sám aktivním muzikantem.

Již v mládí působil v několika kapelách, ale po dostudování školy se začal plně věnovat veterinární praxi. A jak to bývá, později se jeho láska k hudbě opět prodrala na povrch, a tak po dosažení zlomového věku padesáti let (kdy, jak se říká, začíná nový život), se opět vrátil ve volném čase k dechovým nástrojům. Díky němu vrbenská hospoda po večerech žila jazzem a setkáváním přátel. A symbolicky i jeho poslední den, než ho nečekaná smrt vzala rodině a přátelům, byl plný hudby.    

Jeho dcera Linda se rozhodla realizovat otcův sen, organizovat ve Vrbně jazzový festival. Nejedná se o velkolepou přehlídku přemnoha jmen, ale jednodenní akci, na které se účastnili v předchozích letech např. letos v květnu rovněž zesnulý trombonista Svatopluk Košvanec, kontrabasista Petr Kořínek, dirigent Big Bandu Českého rozhlasu Václav Kozel, klarinetista a saxofonista Pavel Smetáček, nebo před rokem skupina Organica s Markétou Mazourovou, hráčkou na bicí nástroje. Právě Markétu letos opět mohou návštěvníci vidět a slyšet v seskupení B. Duel, kde dále působí houslista Kryštof Bartošek a kytarista Martin Chrenčík.

Začátek již v 15 hodin odpoledne, místo konání hospoda na vrbenské návsi.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám