Hlavní obsah

Sněhurka a její parta pod Velkým Javorem

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zabočte podle Perníkové chaloupky, doleva za Sněhurkou a jste U Petrovských. Bacha na Lišku Ryšku, zrovna se zapovídala s Jeníčkem a Mařenkou. To není blábolení po svatomartinském, když se chcete pobavit, zajeďte si za Železnou Rudu a zastavte se v Pohádkovém lese pod bavorským Javorem.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Hrůza nesmírná

Po invazi asijských příšerností v Železné Rudě si budete myslet, že vás už nic podobného potkat nemůže. Ale může a za pár euro budete nadšení, na to dlouho nezapomenete.

Kromě toho cestou ještě musíte navštívit nejvyšší horu Bavorského lesa, Velký Javor – Grosse Arber. Je odtud nádherný pohled na Šumavu, a pokud  se počasí vyvede, tak i na Alpy. Jestli máte chmury na duši, sjeďte ještě o zhruba šest  kilometrů po asfaltce dále k Velkému Javorovému jezeru. Jezero je hezké, horské, podobné třeba Černému.

Ale to hlavní, proč jsem přijel, je za  parkovištěm naproti. Dřevěná brána s věžičkami nese nápis Märchenwald – Pohádkový les. Není ale v Německu jediný, každý má své kouzlo. Javorský je asi nejdostupnější. 

Na několikasetmetrovém okruhu najdete všechno, z čeho jste v dětství měli radost a co mnohým zůstalo. Pohádkové postavy, někdy přímo dioramata. Ono to ale není němé, stačí, když stisknete patřičné tlačítko u kašírovaných scén a postavičky se začnou hýbat a mluvit.

Kocour v botách se uklání před králem, Kůzlátka debatují s pořádně nabroušeným Vlkem, Ježibaba ukecává Mařenku a Jeníčka, aby sedli na lopatu, na vysokém balvanu stojí obklopen svou partou vládce hor Rýbrcoul, (Rüberzahl). Kolem hopsají umělohmotní akrylátoví zajíci, pasou se srnky, slídí  lišky, rostou houby. Do dálí uhání  kočár s princeznou.

Pak je tu zase ve vitríně potulný flašinetář, po dvaceticentovém nakrmení hraje dvacet písniček. O kus dál po sobě pálí pistolníci, k tomu si můžete vyposlechnout dávku country melodií, včetně Jessieho Jamese, Klementajn a dalších „fláků“ známých od českých táborových ohňů.

Nesmí chybět Popelka, Sněhurka  a sedm rozjuchanců. Na léčbu deprese je to ale dobré, záleží na míře vašeho vkusu. Ale přejedete hranice a jste znovu v trpaslíkově. Sice na vás nemluví, ale máte je kolem sebe zadarmo.

Reklama

Výběr článků

Načítám