Hlavní obsah

Smrtící choboty, ohňové kočky, torpédoví delfíni - zvířecí zbraně na výstavě v drážďanském muzeu

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Bolestí rozzuřený slon, na nejvyšší míru rozběsněný bitevní vřavou, přestal útočit dopředu a couvl mezi Porosovy vojáky. Mával chobotem na všechny strany, vzduchem létala lidská těla, další se měnila pod mohutnýma nohama v krvavou kaši." Ze životopisu Alexandra Velikého.

Foto: Vratislav Konečný

Ve 4. patře klínu je vyhlídka na město, k muzeu jede od hl. nádraží linka tramvaje 7 a 8, ve středu mají zavřeno

Článek

Bojovníci Alexandra Makedonského stáli před bojovými slony indického krále Porose v obavě. Ale sloni, kteří je měli rozdrtit se nakonec obrátili proti svým pánům. Makedonec zase zvítězil.

Nejlepší přítel i ničitel

Lidé ve snaze se vyhubit používají proti svým protivníkům, lidem, nejen neživé předměty, ale i četná zvířata.

Expozice vojenského historického muzea Bundeswehru v Drážďanech se jmenuje Zvířata v armádě.

Na podiu v 1. patře defiluje řada živočichů. Začíná se slonem, tlustokožce nasadili v bojích nejen Indové, vítězně s nimi táhl proti Římanům Hannibal. „Hannibal ante portas! Hannibal před branami,“ křičeli ve strachu před kartaginskou armádou Římané a skutečně Hannibal stál před branami.

Hannibal při tažení z Hispánie, nynějšího Španělska, vzal stádo 40 bojových slonů. Podle nejnovějších pramenů mu po přechodu Alp zbyl jen jeden, vypadá to, že použití tlustokožců v bitvě u Caen je asi legenda. Ale v bitvě u Zama, 202 př. n. l., si to se slony Římané opravdu užili, Kartaginci jich nasadili rovnou stovku. Jenže Římané si dokázali poradit. Nechali slony projít svými řadami, pak jim podťali šlachy a byl konec. Slonů i Kartaginců. Koně jsou jako bojový prostředek známí tisíce let.

Ale jsou tu i velbloudi, používali je hlavně nomádské kmeny.

Tankoborní psi

Mezi vystavenými zvířaty jsou samozřejmě psi, mají mnohostranné využití. Rusové se snažili je naučit ničit německé tanky. Většinou se vrhli pod vlastní tanky, znali je z výcviku.

Méně známou skutečností je, že podobnou jednotku měli i Američané, tzv. tankdogs, které použili proti německým tankům. Američani nasadili vycvičené psy ve Vietnamu, těch se Vietnamci velmi báli a snažili se je všechny pobít.

Delfíny cvičilo několik států jako nosiče výbušnin. Je tu i koza s červeným křížem, zrovna jako mezek přepravující náklad. K tomu lev, opice a had.

Bzzzbraně

Mezi exponáty najdete i možnost nasazení hmyzu při vedení bakteriologicko-biologických válek. Mouchy a komáři měli přenášet smrtící viry, ale pak asi někomu došlo, že hmyz k usednutí na nepřítele nepřemluvíš, ale že se může vrátit i ke svému „stvořiteli.“

V minulých letech se podařilo úspěšně využít obřích křečkokrys při odhalování min. Uvažovalo se o netopýrech jako nosičích zápalných látek, variantou bylo i házet z letadel kočky se zápalnou látkou na nepřátelská plavidla, kde by v panice loď zapálily. Výstavu končí husa jako strážce objektu.

Vojenské muzeum ve velkém stylu

Výstava v Militar Historisches Museum v Drážďanech ukazuje využití zvířat ve službách člověka ve válečných konfliktech i mírových misích.

Rekonstruované muzeum Bundeswehru sestává ze zbrojnice z roku 1877 a nové stavby Američana D. Libeskinda z roku 2011. Ta má formu klínu, protínající starou zbrojnici. Muzeum nabízí na 10 000 exponátů od zbraní, přes výstroj, propagandistické materiály, ale i množství předmětů týkajících se nemírových aktivit.

Reklama

Výběr článků

Načítám