Hlavní obsah

Smočit nohy v Jordánu, zdroji života Izraele, vyráží ročně statisíce věřících

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tím, co je pro Egypt Nil, tím je Jordán pro Izrael. Posvátné vody, které jsou každoročně vyhledávány statisíci věřících naplňujících křesťanskou tradici, jsou pro Izrael zdrojem života.

Foto: Alena Oudová

Místo, kde se dnes masy věřících nechávají křtít, je označováno jako Jardenit, novodobá křtitelnice.

Článek

Jedna z nejposvátnějších řek světa pramení na severu v Golanských výšinách na svazích hory Hermon. Největší izraelská řeka se vlévá do Galilejského jezera a odsud pokračuje až k Mrtvému moři.

Galilejské jezero slouží jako hlavní nádrž pro Národní rozvaděč vody, což je největší izraelské vodní dílo sestávající z obřích potrubí, otevřených kanálů, nádrží a tunelů, jehož hlavním úkolem je zásobit vodou hustě obydlená centra a aridní jižní oblasti země.

Opomenout nelze ani duchovní význam Jordánu. Překročení řeky bylo poslední částí putování Izraelitů z otroctví v Egyptě, řeka se tak stala symbolem svobody. Historicky doložen je také křest v Jordánu.

Místo, kde se dnes masy věřících nechávají křtít, je označováno jako Jardenit, novodobá křtitelnice. Věřící i běžné turisty zde vítá nazelenalá řeka, v níž je stále ještě dostatek vody pro poutníky i pro ryby. Není to však místo, kde podle křesťanské tradice pokřtil Jan Křtitel Ježíše Nazaretského.

Místem pravého křtu je údajně Qasr Al-Yahud jihovýchodně od Jericha. Sem po dlouhá léta mohli věřící vstoupit pouze se souhlasem IDF (Izraelských obranných sil), jelikož se místo nachází na palestinském okupovaném území pod izraelskou vojenskou a civilní správou.

Jordán je nejvýznamnějším zdrojem sladké vody pro oblasti Izraele, Palestiny, Jordánska a přilehlé části Sýrie. Právě dostupnost vody udělala z biblického místa v minulosti příčinu celé řady nenávistných aktů. Voda zde není chápána jako dědictví lidstva, ale jako zboží a to zboží vysoce ceněné.

Do roku 1967 tvořil tok řeky přirozenou mezinárodně uznávanou hranici mezi Izraelem a Sýrií. To se změnilo po Šestidenní válce, kdy Izrael získal Golanské výšiny, čímž ukončil syrské ostřelování svého území a současně se tak oba břehy řeky staly integritní součástí jeho území. I to je důvodem, proč Izrael odmítá Golanské výšiny navrátit. Država tohoto území státu dovoluje pohodlně kontrolovat dvě ze tří zdrojnic řeky.

Spatřit Jordán a vstoupit do jeho vod dnes není problém, po celém Izraeli nabízí celá řada malých soukromých cestovních kanceláří, které jsou velmi často přidruženy k hotelům a hostelům, výlet pro turisty do oblasti Tiberiady a Galilejského jezera se zajížďkou k novodobé křtitelnici. Nečekejte však příliš mnoho.

V Bibli se o Jordánu hovoří jako o překypujícím živlu. Po bouřících vodách byste tady ale pátrali marně. Význam řeky dnes dalekosáhle překračuje její koryto, které je zřídka širší než 13 metrů. 

Po modrozelené barvě není v meandrech mezi Galilejským jezerem a Mrtvým mořem ani památky. Četní zástupci fauny, kteří zde dříve žili na březích, odsud už vymizeli a z posvátné řeky se stává znečištěný potok s úseky, kde je možné vodu bez problémů překročit. Důvodem znečištění jsou především splašky z Izraele, palestinského území a Jordánska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám