Hlavní obsah

Slůňata Max a Rudi byla na prohlídce zubů

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bolavý zub je to nejhorší, co může člověka i zvíře potkat. Proto by měla být pravidelná zubní prohlídka samozřejmostí. Pražská slůňata rostou, a tak i u nich došlo na výměnu zubů. Sedmnáctiměsíční Max už nemá ani jeden z první generace a mladší jedenáctiměsíční Rudi má zatím vyměněný zub jeden.

Foto: zoo Praha

Stále si spolu hrají

Článek

Starší slůně již absolvovalo díky cvičení první kontrolu chrupu od veterináře.

„Max v tuto chvíli prochází tréninkem, jenž je zaměřený na veterinární úkony. Zvyká si na manipulaci s ušima, která časem povede k pravidelným odběrům krve, abychom mohli kontrolovat jeho zdravotní stav, a také jsme měli první možnost mu zkontrolovat zuby,“ uvedl Pavel Brandl, kurátor savců ze Zoo Praha.

„Díky této prohlídce jsme zjistili, že u Maxe proběhla výměna kompletní, ale kly se mu zatím neprořezaly. U Rudiho víme o výměně jednoho zubu,” dodal.

Slůňata jsou velmi aktivní a často si spolu hrají. Zkoušejí svoji sílu a jejich oblíbenou kratochvílí je přetlačovaná. V ní má zatím jasně navrch Max se svými 540 kg, zatímco Rudi váží „pouhých“ 360 kg, které zcela odpovídají jeho věku.

Slůňata uvidíte nejspíše ve výběhu v blízkosti starších slonic, kterých se nebojí. Rudi, který slyší na své jméno, se od nich zatím drží dál a je ještě trochu bojácný. Co se šikovnosti týká, pak mladší ze slůňat nezaostává. Umí přijít na zavolání a dokáže zvednout všechny čtyři nohy, což je dobrý základ pro další trénink.

Reklama

Výběr článků

Načítám