Hlavní obsah

Slovenský umělec Otis Laubert se představí v klatovské Galerii U Bílého jednorožce

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Systém i hra – tak se jmenuje výstava Otise Lauberta, která bude slavnostně zahájena v pátek 22. května v 18 hodin v Galerii U Bílého jednorožce v Klatovech. Výstavu, kterou připravila Galerie Klatovy / Klenová, zahájí ředitelka galerie Hana Kristová, úvodní slovo přednese kurátor Jiří Machalický.

Foto: ilustrační foto z archivu Otise Lauberta

Na snímku slovenský výtvarník Otis Laubert

Článek

Otis Laubert (vlast. jménem Otto Laubert) je jedním z nejoriginálnějších slovenských umělců současnosti. Jeho bratislavský ateliér působí magicky, má v něm v krabicích a regálech umístěna díla z různých období a tematických okruhů a také prvky, které užívá k jejich vytvoření a které čekají na své použití.

Během let naplnil celý dům, ale stále má přehled, co se ve které skříni či krabici nachází nebo co je zapůjčeno na výstavách. Je velmi systematický, a tak má vše uspořádáno podle určitých kriterií, například podle druhu materiálů nebo barev.

„Základem jeho práce je sbírání všeho, co může pro své koláže, asambláže, či objekty a instalace použít. Jeho celoživotní tvorba se dělí na linie a soubory, z nichž každý má své zákonitosti, ale celé dílo v zásadě vychází z umělcova neustálého pozorování skutečnosti a v přemýšlení nad vlastnostmi prostředí, ve kterém žijeme,” uvedl kurátor Jiří Machalický.

Otis Laubert postupně dospěl k mnoha tematickým okruhům, v nichž se projevil smysl pro krásu všednosti, pro vytvoření nové skutečnosti z nasbíraných fragmentů, dokládajících charakter místa i času.

„K důležitým souborům patří Sbírky, které rozvíjí již od šedesátých let a řadí do podskupin podle druhu užitých prvků i podle pravidel, na jejichž základě dospívá k celkové kompozici. Jiný soubor představují Interpretace, v nichž umělec vychází například z reklamních fotografií nebo reprodukcí obrazů, které dotváří dalšími „sbírkovými" předměty. Křehký půvab mají koláže ze souboru Pikasovo modré a růžové období, ve kterém se projevuje Laubertův cit pro rytmus, pro nezvyklé propojení prvků a pro básnické vyjádření,” doplnil kurátor.

Důležitou řadu tvoří koláže či asambláže s užitím textilu s jednoduchým opakujícím se vzorem, který bylo možné použít jako strukturu pro umístění trojrozměrných prvků. Vznikl tak rozsáhlý soubor nazvaný Komentáře ke komerčnímu textilu, který má několik podskupin.

Jinou sérii, v níž použil možnost interpretace, tvoří Fotografie. Na portrétech zakrýval tváře různými dřevěnými nebo umělohmotnými prvky, takže snímky získaly úplně odlišný význam.

„Není to samozřejmě tentokrát poprvé, co se Otis Laubert představuje v Čechách, měl kdysi výstavu např. v brněnské Galerii mladých, v Galerii Václava Špály v Praze, v brněnské Galerii Aspekt nebo v pražské Galerii Millennium. Po skončení komunistického režimu se konečně mohl zúčastňovat nesčetných výstav doma i v zahraničí, začal jezdit na různá sympozia či stipendijní cesty. Tato zhuštěná retrospektiva je připravena přímo pro zajímavý a na menší sály členěný prostor Galerie U Bílého jednorožce v Klatovech, který je pro umělcovu tvorbu takžka ideální. Mohou se tu totiž do jisté míry oddělit a zároveň i provázat jednotlivé okruhy jeho různorodé práce, takže lze divákům v poměrně komplexní podobě přiblížit jeho soustředěný, ucelený a zároveň vyhraněný i pestrý pohled na svět," dodal Jiří Machalický.

Výstava Otise Lauberta bude v Galerii U Bílého jednorožce k vidění do 19. července. 

Reklama

Výběr článků

Načítám