Hlavní obsah

Slovenský meziválečný architekt Friedrich Weinwurm má první výstavu v Česku. V Brně na Špilberku

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Byl nejvýznamnějším představitelem architektonické avantgardy na Slovensku. Díky jeho stavbám získala Bratislava za první republiky moderní tvář. Veřejnosti málo známého architekta představí poprvé v České republice výstava Muzea města Brna připravená ve spolupráci se Slovenskou národní galerií.

Foto: M. Budíková
Článek

Friedrich Weinwurm se narodil 30. srpna 1885 v židovské rodině v Borském Mikuláši. Studoval na technických univerzitách v Drážďanech a v Berlíně. V roce 1915 přišel do Bratislavy, kde dozníval eklektický historismus a pozdní secese.

Po vzniku Československa se stal rovnocenným partnerem českých architektů. Spolu s Ignácem Vécseiem realizoval jen v Bratislavě desítky ikonických staveb. Významně přispěl k modernímu rázu a probouzejícímu se velkoměstskému charakteru nové slovenské metropole.

Působil i v Žilině a v dalších lokalitách na Slovensku, jednou i v Brně. Jeho dílo zůstalo nedokončené, byl pro svůj původ pronásledován a internován režimem Slovenského štátu. Roku 1942, zřejmě za útěku při přechodu hranic, beze stopy zmizel.

Díky plánové dokumentaci návštěvníci poznají Weinwurmovu představu o architektuře Nové věcnosti, práci jeho ateliéru i způsob projektování. Dobové a aktuální fotografie staveb konfrontují původní a současný stav jeho objektů. Součástí výstavy jsou modely a zvuková nahrávka Weinwurmových textů, které objasňují jeho úvahy o architektuře.

Weinwurma zajímala racionalizace a ekonomické uspořádání dispozice a celková účelnost a funkčnost staveb. To se odráželo v typizovaném půdorysném řešení a v jednoduchých fasádách redukovaných na soustavu okenních otvorů v hladkých omítkových plochách.

Nikdy však nerezignoval na výtvarnou stránku. Modernistická tvorba oproštěná od ozdob znamenala v provinční a konzervativní Bratislavě skok, který na Slovensku otevřel cestu k moderní architektuře. Řada Weinwurmových staveb je dnes památkami díky jejich kvalitám a nadčasovému výrazu.

Výstava Architekt Friedrich Weinwurm: Nová cesta je k vidění na hradě Špilberku od 29. srpna do 3. listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám