Hlavní obsah

Slovenský hrad Beckov skrýval na smrt odsouzeného uprchlíka z Leopoldova

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

Hrad pojmenovaný podle legendy po šaškovi, skrýval odsouzence na smrt, hrdinu z východní fronty Pravomila Raichla. Ten údajně chtěl před svou smrtí zastřelit komunistického prokurátora Karla Vaše, který poslal na smrt řadu lidí. Pušku mu však zabavili celníci na hranici.

Foto: Vratislav Konečný

Hrad pojmenovaný údajně po šaškovi uherského krále

Článek

Pojmenovaný po šaškovi?

Ruiny hradů lemují značnou část toku Váhu - Strečno, Lednica, Vršatec... A také monumentální Beckov nedaleko Nového Mesta nad Váhom. Jméno prý dostal po dvorním šaškovi krále Zikmunda Beckovi. Zikmund dal pevnost, která ovládala strategické místo na Váhu, postavit. Podle pověsti slíbil svému oblíbenému kašparovi splnit jakékoliv přání a Becko si přál nic víc, nic míň – hrad.

Ke zřícenině se dostaneme pohodlnou cestou z parkoviště v centru obce. Je vidět z dálky, minout ho by byla věčná škoda. Původně královský hrad patřil jako všechny v Pováží ve 13. století Matúši Čákovi Trenčínskému, pak přešel do držení Ctibora ze Ctibořic.

Tomuto šlechtici patřilo 20 hradů, měl obrovskou moc. Z Beckova vytvořil honosné sídlo. Páni ze Ctibořic, nebo také Stibořic psáno, byli jedním z nejmocnějších uherských rodů. Všechny pevnosti v tzv. Horních Uhrách, dnešním Slovensku, byly budovány jako obrana proti Turkům, proto stojí na strategických místech, obklopené mohutnými hradbami.

Není bez zajímavosti, že hrad byl v držení Alžběty Báthoryové, zvané Čachtická paní. Ta ho ale po odhalení zločinů prodala, další majitelé už do hradu moc neinvestovali. Za své vzal po požáru v roce 1729, pak už se nenašly peníze na jeho opravu - mimo to šlechta dávala přednost pohodlí zámků.

Hrdina z východní fronty se tu ukrýval po svém útěku z leopoldovského pekla

Při příchodu do hradu najdete u cesty napůl rozvalený starý židovský hřbitov, další leží  na malém návrší jihovýchodně. Odtud je také nejlepší scenérie pro focení.

Beckovský hrad ale má své tajemství, novodobé, veskrze kladné. V jeho zdech se s pomocí opravdu statečných lidí skrýval na svém útěku v roce 1950 z nedaleké proslulé leopoldovské pevnosti Pravomil Raichl, muž, který byl odsouzen komunisty k trestu smrti. Odsouzen byl za to, že nechtěl sloužit režimu, o kterém věděl, že jeho zemi nepřinese žádné štěstí, spíš léta utrpení.

Raichl přišel se Svobodovou armádou z Ruska a velmi dobře věděl, co znamená komunismus. Založil odbojovou skupinu, ale StB nezahálela, všechny pochytala. Raichl se s dalšími na smrt odsouzenými ocitl v nejhorším tehdejším kriminále, staré protiturecké pevnosti Leopoldov.

Útěk z Leopoldova byl něčím zcela výjimečným a státní moc tehdy řádila jak pominutá. Utekl v lednu 1952 s 5 dalšími k smrti odsouzenými, podařilo se mu uprchnout na Západ. Po revoluci se vrátil zpět do republiky. Raichl nedávno zemřel, na sklonku života prý chtěl zastřelit loveckou puškou nepotrestaného prokurátora Karla Vaše, který se podílel na likvidaci politických odpůrců režimu v 50. letech minulého století. Než tak mohl učinit, sklátil Reichla infarkt. Vaš dožil poklidně v domově důchodců. Dávno opuštěný hrad splnil svou azylovou povinnost i po staletích.

Beckov, ač zřícenina,  je otevřen jen v sezóně.

Reklama

Výběr článků

Načítám