Hlavní obsah

Slovenský herec Jozef Adamovič si zahrál v celé řadě českých filmů

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Herec a režisér Jozef Adamovič, který zemřel v pátek 2. srpna ve věku 74 let, si zahrál nejen řadu postav ve Slovenském národním divadle či ve slovenských televizních inscenacích a seriálech, ale také v několika českých filmech.

Foto: archiv Robert Rohál

Jozef Adamovič a Božidara Turzonovová v Krejčíkově romantickém filmu Hry lásky šálivé z roku 1971.

Článek

Rodák z Trnavy vystudoval  herectví na bratislavské Vysoké škole múzických umění. Pak působil víc než třicet let ve Slovenském národním divadle. Později dokonce vystudoval postgraduálně režii a scenáristiku u Andreje Tarkovského na GITIS v Moskvě. Nicméně v devadesátých letech na kariéru herce i režiséra rezignoval a začal se věnovat podnikání. Založil farmu na pěstování koz a mimo jiné i pitím kozího mléka porazil rakovinu. Později působil jako pedagog na Akademii umění v Banské Bystřici, poté na košické konzervatoři.

I když na Slovensku si zahrál ve filmech jako Tie malé výlety (1972), Šepkajúci fantom (1975) nebo Noční jazdci (1981) a natočil takřka stovku televizních inscenací a seriálů, popularitu mu přinesla hlavní role ve slovensko-maďarském seriálu Vivat Beňovský (1975).

Výraznou stopu zanechal v českém filmu, kde prošel od rolí milovníků a romantických hrdinů k složitějším charakterům. Mezi první výrazné postavy tehdy mladého herce patřil ať už zamilovaný Franta v hudební komedii Valčík pro milión (1960) nebo hoch květinářky Heleny v lyrické komedii Prosím, nebudit (1962), do kterých ho obsadil režisér Josef Mach.

Hrál i v legendární české sci-fi

Jozef Adamovič si zahrál také v prvním českém sci-fi snímku Ikarie XB 1 (1963), anebo v kostýmním filmu Hry lásky šálivé (1971), kde měl - coby florentský svůdce Ricciardo a pod režijním vedením Jiřího Krejčíka - za partnery Miloše Kopeckého i svou vlastní manželku Božidaru Turzonovovou.

Po letech si zahrál ve filmové adaptaci Čapkova románu Krakatit Temné slunce (1980) režiséra Otakara Vávry. Ten ho pak obsadil i do role britského ministra Greye ve filmu Evropa tančila valčík (1989). Z dalších snímků, které natočil v Česku, to byly například seriál Ve znamení Merkura (1975), televizní film Angolský deník lékařky (1984) nebo česko-německá koprodukční pohádka  režiséra Václava Vorlíčka Pták Ohnivák (1997).

Loni mu prezident Ivan Gašparovič udělil vysoké státní vyznamenání za zásluhy o rozvoj kultury na Slovensku.

V letošním roce začal Jozef Adamovič natáčet český televizní seriál Stopy života, v němž se měl objevit po boku své manželky Božidary Turzonovové.

Reklama

Výběr článků

Načítám