Hlavní obsah

Slovenská výtvarnice Lucia Tallová představuje svá díla v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Ostravská Industrial Gallery uvedla 16. dubna první sólovou výstavu talentované slovenské autorky Lucie Tallové v České republice s názvem My Tears Have Turned to Snow! - Mé slzy se proměnily v sníh.

Foto: Josef Zajíc

Lucia Tallová. Výstava v Industrial Gallery.

Článek

Výstavu mladé slovenské malířky zahájila kurátorka Industrial Gallery Mgr.Art. Hana Mikulenková. "Výstava představuje výběr děl z posledních dvou let, tvoří symbolické přemostění malířských sérií. Ve starší prezentované sérii s názvem Schwarzer Regen - Černý déšť (2011-2012), kterou autorka začala tvořit během rezidenčního pobytu ve Vídni, je dominantní temná barevnost a opakující se motiv černých kapek."

Kurátorkou výstavy je Silvie Čuzyová. "Malířka ve své tvorbě od počátku využívá ornamentální struktury a obrazce, vytvořené autorskou technikou aplikování vyšívaných a háčkovaných textilií na plochu plátna. Práce s krajkou vnáší do jejich děl nejen specifickou vizuální kvalitu, ale také nevýslovný vnitřní význam. Zajímavostí jsou akvarely se sítotiskem na ručním papíře, poprvé představené právě v ostravské Industrial Gallery, na kterých dominují náměty z 19. století," uvedla Čuzyová.

"Tvorba Lucie Tallové vychází z reality, nikde však není popisná. Její malby a kresby jsou nefigurální, avšak rozvíjené na předmětném základě. Jestliže je to krajinná scénerie nebo malé fragmenty reality - vždy jsou zahalené vizuálně i významově - jedinečným atmosférickým rastrem, který přivádí její tvorbu za hranice abstrakce," dodala kurátorka.

Lucia Tallová (1985) je absolventka malířského ateliéru prof. Ivana Csudaie na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě. Má za sebou řadu domácích i zahraničních výstav.

Výstava v Ostravě potrvá do 10. května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám