Hlavní obsah

Slované v raném středověku pronikli i do Bavorska, ukazuje nová výstava v Plzni

Novinky, Jan Kaše

Západočeské muzeum připravilo výstavu s názvem Slované ve východním Bavorsku a západních Čechách, která byla veřejnosti zpřístupněna v pátek 15. března.

Foto: Jan Kaše

Výstava v Západočeském muzeu v Plzni

Článek

Výstavní sál ve druhém patře historické budově Západočeského muzea je doslova napěchován nejrůznějšími artefakty z období raného středověku. K vidění jsou přesleny, hroty šípů a oštěpů, velké bojové nože, sekery, srpy, ale také bronzové a stříbrné šperky, přezky opasků či denáry z období českých knížat Boleslava a Jaromíra.

„Archeologické nálezy nás zavádí hluboko do minulosti, do raného středověku, kdy na konci doby stěhování národů podstatnou část východní a střední Evropy osídlily slovanské kmeny. O slovanském osídlení Čech jsme dobře obeznámeni z našich učebnic dějepisu, ale méně známá je skutečnost, že Slované v raném středověku osídlili i podstatnou část Rakouska a severního Německa a že pronikli i do sousedního Bavorska, kde byli našimi sousedy tzv. Nábští Slované, podle řeky Náby,“ uvedl kurátor výstavy Mgr. Milan Metlička.

Výstava provází návštěvníky obdobím 6. – 10. století a současně poukazuje na odlišný historický vývoj na obou stranách hranice. Na druhou stranu ale na základě archeologických nálezů také dokládá, že existovala jednota ve hmotné kultuře raně středověkých Slovanů ve východním Bavorsku a západních Čechách, což se projevovalo například v podobných tvarech nádob a jejich výzdobě nebo v charakteristických slovanských špercích, kterými byly bronzové či stříbrné záušnice zdobící účesy žen.

Samozřejmě nechybí ani doprovodné texty a fotografie z archeologických výzkumů jednotlivých lokalit.

Výstava, která byla připravena ve spolupráci Muzea města Regensburgu, Západočeského muzea v Plzni a Muzea Cheb, potrvá do 9. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám